FIPP: Neprimjeran pritisak na pravosuđe

Spread the love
Menprom

Saopštenje FIPP-a povodom hapšenja 10 pripadnika HVO-a.

Reha Centar

Fondacija Istina Pravda Pomirenje osuđuje neprimjereni pritisak hrvatskih političkih stranaka na pravosuđe Bosne i Hercegovine, posebno predstavnika Hrvatskog narodnog sabora i njihove reakcije povodom hapšenja 10 pripadnika HVO zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina na području opštine Orašje. Za svaku je osudu i ponašanje zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske istim povodom. Prosto je neshvatljivo da jedna zemlja članica Evropske unije na neprimjeran način reaguje na ponašanje pravosudnih i istražnih organa druge države.

Šta znači izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarević kada kaže da ona o izvednoj akciju u Orašju nije ništa znala, da je iznenađena i da o tome nije obaviještena. Da li to znači da istražni organi BiH, kada god je predmetom obrade građanin BiH hrvatske nacionalnosti o tome treba informisati Pantovščak? Očigledno su uvjeravanja, koja stižu iz Hrvatske, kako će pružiti svu pomoć BiH na njenom put ka evroatlantskim integracijama, u koliziji sa neprimjerenom euforijom koja mobiliše i predsjednicu, i vladu i Sabor Republike Hrvatske, pa se čak ide toliko daleko da se najavljuje sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Simptomatična je i svehrvatske selektivnost kada je riječ o pravosudnom tretmanu bosanskohercegovačkih Hrvata. Uz časne i pojedinačne izuzetke ni jedna institucija hrvatskog naroda u BiH, a o onim sa druge strane Save i da se i ne govori, šutke su pratili izuzetno tešku sudbinu Ilije Jurišića, koji je na svojim leđima osjetio „profesionalnost“ srbijanskog pravosuđa. Očigledno je da ni svi Hrvati  nemaju isti tretman kod onih koji se smatraju odgovornim za zaštitu pripadnika tog naroda. Naklonost prema hadezovcima je očigledna.

Naravno, ovakvo ponašanje hrvatskih političkih predstavnika nije nikakv kuriozom. Gotovo identično se ponašaju i bošnjački i sprski politički predstavnici kada god se, zbog sumnje u počinjeni ratni zločin, dogodi privođenje ili eventualno procesiranje pripadnika njihovog naroda. Takvo ponašanje nema ničeg zajedničkog sa dostignutom evropskom praksom u sličnim situacijama.

Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: