FINconsult: Održan 5. Međunarodni simpozij

Spread the love
Menprom

Edukativno-konsultantska kuća FINconsult je dana, 20. i 21. aprila 2017. godine, u Fojnici, BiH, održao jubilarni 5. Međunarodni simpozij na temu; ” REFORMSKI PROCESI U BIH – POSLOVNI AMBIJENT I POREZNO OKRUŽENJE – STANJE I PERSPEKTIVE”.

Reha Centar

 Programski odbor 5. Međunarodnog simpozija u sastavu:

Emeritus Prof. dr. Jozo Sović, Emirutus Prof. dr. Adil Kurtić, Prof. dr. Slobodan V.Vidaković, Prof. dr. Senada Kurtanović, Prof. dr. Džafer Alibegović, Prof. dr. Nenad Penezić, Prof.dr. Božo Vukoja i Doc. dr. Ismet Kalić  je odabrao i uvrstio u Zbornik radova 44 referata od 50 koliko je pristiglo za ovaj Simpozij.

Autori radova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore su prezentovali referate iz oblasti: finansija, računovodstva, revizije, menadžmenta, IT sistema i EU standarda i regulative.

Na dvodnevnom Simpoziju stručnjaci iz BiH i inozemstva ponudili su i otvorili mnoštvo zanimljivih tema i kvalitetnih rasprava, sa ciljem da finansijsko-računovodstvena i menadžerska profesija treba biti ključni partner u izboru i provedbi reformskih procesa, poboljšanja poslovnog ambijenta i poreznog okruženja.

Uloga finansijsko-računovodstvene i menadžerske profesije treba da bude u profesionalnoj podršci domaćim vlastima pri provedbi i implementaciji aktuelnih reformskih aktivnosti kako bi se stvorio bolji poslovni ambijent i porezno okruženje.

Teme koje su aktuelizirane na Simpoziju od značaja su za računovođe, revizore, finansijske menadžere, direktore, vlasnike preduzeća, članove upravnih i nadzornih odbora, članove odbora za reviziju, interne revizore, procjenitelje, inženjere na poslovima upravljanja kvalitetom i uvođenja standarda, kao i sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru na knjigovodstveno-računovodstvenim, finansijskim i menadžerskim poslovima.

Tokom dva dana Simpozija u 5 sesija, 35 predavača je prezentiratiralo svoje referate i podijelilo svoja profesionalna iskustva.

Struka je ukazala na poželjan smjer reformskih zahvata koji bi doprinijeli poboljšanju poslovnog i poreznog okruženja, kao ključnih segemenata ekonomskog sistema države. Potreban nam je povoljan, privlačan i fleksibilan poslovni ambijet. Sveobuhvatna i radikalna reforma poreznog sistema u BiH je imperetiv. Cilj tako sveobuhvatne reforme je poboljšanje poreznog sistema, uz smanjenje poreznog opterećenja poduzetnika i građana, kao i učiniti ga jednostavnijim, lakše provodivim kako za poreznog obveznika, tako i za poreznu adminstraciju.

Međutim, konačno usvojeni propisi koji reguliraju i utiču na poslovni ambijent i porezno okruženje su rezultat političkih odluka.

Veliki broj pripadnika finansijsko-računovodstvene i menadžerske profesije je uzelo učešće na ovom simpoziju, čime je potvđen kvalitet i korisnost simpozija koje organizuje FINconsult.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara