FHMZ: Kakvo će vrijeme biti za bajramske praznike

Spread the love
Rental Travel

Prema podacima prognostičkih modela, početkom ove sedmice izgledno je prolazno pogoršanje vremenskih prilika, koje će u većem dijelu zemlje usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu.

Reha Centar

Pri tome će više padavina biti u Hercegovini i na jugozapadu, lokalno je moguće između 15 i 20 mm. Najmanje padavina očekuje se na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Potom će se vrijeme postepeno stabilizovati, uz mogućnost nešto dužeg zadržavanja naoblake i slabije kiše u istočnoj Bosni danas, u utorak. Temperature će u većem dijelu sedmice i dalje biti nadprosječno visoke, maksimalne će posvuda dostizati iznad 30 °C.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, sa danima vikenda i početkom naredne sedmice doći će do osjetnije promjene, praćene obilnijom kišom i padom temperatura zraka, što će kulminirati u nedjelju 03.09. i ponedjeljak 04.09. 2017. godine. Na zapadu, jugozapadu i krajnjem jugu Bosne i Hercegovine očekuje se između 30 i 50 mm padavina, u centralnim dijelovima 20 do 25 mm, a na sjeveroistoku zemlje od 10 do 15 mm. Maksimalne dnevne temperature dostizaće između 14 i 20 °C, jutra će također biti svježija, izraženije u unutrašnjosti.

Od utorka 05.09. uslijediće postepena stabilizacija vremenskih prilika i porast temperatura, mada su još uvijek moguće svakodnevne pojave pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u četvrtak 07.09.2017.godine, pri tome će količine padavina biti znatno manje u odnosu na dane vikenda. Maksimalne dnevne temperature krajem prognoznog perioda ponovo će dostizati između 25 i 30 °C.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara