FHMZ: Izdato narandžasto upozorenje za cijelu BiH

Spread the love
Menprom

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano vrijeme, tokom dana uz malu do umjerenu oblačnost. Danas i sutra izdato  narandžasto upozorenje za područje cijele BiH. 

Reha Centar

Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U večernim satima ponegdje u Posavini i Krajini je moguć pljusak kiše i grmljavina. Vjetar će biti slab istočnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 22 do 25, a najviša dnevna od 32 do 38, na jugu i sjeveru do 41 stepen.

Upozorenje zbog visoke temperature i vrijednosti UV indeksa izdato je za period od 13.00 do 18.00 sati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Bosni i Hercegovini u četvrtak, očekuje se sunčano i vruće. Tokom dana uz malu do umjerenu oblačnost. Krajem dana i u večernim satima na sjeveru i sjeverozapadu Bosne sa pljusakovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu od 23 do 28, a najviša dnevne od 33 do 39, na jugu i sjeveru do 41 stepeni.

U petak u Hercegovini i na jugoistoku sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U zapadnim i sjeverozapadnim područjima pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana, postupno naoblačenje i u ostalim djelovima Bosne, a kiša se očekuje ponegdje i u centralnim područjima. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu od 23 do 27, a najviša dnevne od 22 do 27, na jugu do 34 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Reducirati boravak na otvorenom i suzdržati se od jačih fizičkih aktivnosti

Visoke temperature danas će negativno djelovati na hronične bolesnike, stoga bi trebali reducirati boravak na otvorenom i suzdržati se od jačih fizičkih aktivnosti.

Visoke temperature također će stvarati probleme osjetljivim osobama, saopćava Federalni hidormeteorološki zavoda BiH.

UZ mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, trebali bi se pridržavati preporuka ljekara.

Komentari

Komentara