Fabrika cementa Lukavac obilježila „15 godina čvrste veze“

Spread the love
Menprom

Petnaest godina čvrste veze“ simboličan je moto pod kojim lukavačka cementara ove godine obilježava 15. godišnjicu privatizacije. Od 2001. godine, kada je Fabrika cementa Lukavac postala članicom poslovne grupacije “Asamer” iz Austrije, ova fabrika doživjela je svoj poslovni procvat, a strateška ulaganja i modernizacija su fabriku učinili najvećim proizvođačem cementa u zemlji.

Reha Centar

cementara lukavac FCL 02 27 05 2016_800x535

„Danas je ovo jedna od tehnološki najsavremenijih cementara u Evropi, koja ispunjava sve standarde Evropske unije o pitanju kvaliteta proizvodnje i ekologije“ rekao je generalni direktor FCL-a Izet Imamović. On je na manifestaciji „Dan otvorenih vrata“ prezentirao dosadašnje uspjehe i predstavio plan poslovanja, te istakao da trenutna investicija iznosi 10 miliona eura, a velika pažnja se posvećuje unapređenju ekologije i energetskih vještina.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, te u ime premijera Federacije BiH Fadila Novalića, čestitala Fabrici cementa Lukavac (FCL) na doprinosu koji daje BiH i postignutom uspjehu.

cementara lukavac FCL 06 27 05 2016_800x535

„Ovo je modernizovana fabrika u kojoj se postigao najveći svjetski ekološki standard. Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo okoliša i turizma je tu da pruži potpunu podršku ovoj vrsti investitora. Svoje proizvode fabrika plasira na evropsko tržište i ostvaruje profit zbog čega strani investitori i jesu ovdje. Korist koju od toga ima BiH jeste otvaranje novih radnih mjesta, uvoz novih tehnologija i znanja koje imamo u proizvodnji. Ovako odgovorni investitori prema radnicima, uposlenicima i lokalnim zajednicama su investitori koje Vlada Federacije BiH podržava“ kazala je danas ministrica Đapo.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je u svom obraćanju istakao da je Fabrika cementa Lukavac jedna od najuspješnijih kompanija u Bosni i Hercegovini i svijetli primjer uspješne privatizacije.

„Vi i vaše „komšije“, poslovni partneri Soda Sisecam, za razliku od nekih drugih kompanija ovdje u okruženju, jasan ste pokazatelj da se iskrene namjere, pravovremene investicije i  harmonizacija odnosa sa lokalnom zajednicom uvijek isplate i donesu benefit, kako vlasnicima kompanije tako i lokalnoj zajednici gdje kompanija radi“ rekao je premijer Gutić i dodao da Fabrika cementa Lukavac, kao najveće gradilište i jedna od najvećih investicija u Bosni i Hercegovini igra veliku ulogu u stvaranju pozitivnog imidža zemlje, te kao uzor svim potencijalnim investitorima pokazuje, da su ozbiljne investicije ovdje dobrodošle i da se zajedno sa motiviranim lokalnim stručnjacima uspješno sprovode.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara