Evo kako se zauvijek riješiti akni!!!

Menprom

Sigurno postoji niz stvari koje vam nedostaju iz tinejdžerskih dana, kao što je mogućnost bezbrižnog spavanja do podneva. No jedna stvar koja vam sigurno ne nedostaje su – prištići! Međutim, neki baš nemaju sreće pa se i u odrasloj dobi, zajedno s borama bore i s aknama. Koji su najbolji načini liječenja akna?

Reha Centar

Istraživanje iz 2012. objavljeno u časopisu Journal of Women's Health otkrilo je kako problema s aknama ima gotovo polovica svih žena u dobi od 21 do 30 godine, četvrtina žena u dobi od 31 do 40, 12 posto žena u dobi od 41 do 50 godina. Bez obzira na godine, prištići nastaju na jednak način: pore, koje sadrže žlijezde lojnice, zatvore se i zablokiraju te u njima ostaje prljavština i bakterije. Zašto se to događa? Kod većine žena, hormonalne promjene, bilo oko mjesečnog ciklusa ili u vrijeme menopauze jedan su od krivaca, ali prehrambena neravnoteža i stres također igraju veliku ulogu, piše prevention.com.

Slijede najbolji i najučinkovitiji načini borbe protiv akni.

Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate
Jedenje čokolade ili većih količina junk hrane samo po sebi neće uzrokovati akne, no neuravnotežena prehrana i prevelika količina rafiniranih ugljikohidrata može uzrokovati probleme sa tenom. U studiji koju su 2007. proveli australski znanstvenici uočeno je kako kontrolna skupina osoba s niskim glikemijskim indeksom prehrane (a to je prehrana s malim udjelom rafiniranih ugljikohidrata) imaju čak 22 posto manje aknastih lezija u usporedbi s kontrolnom skupinom osoba čija prehrana ima visok glikemijski indeks prehrane. Znanstvenici sumnjaju da povišena razina inzulina iz ugljikohidrata može potaknuti oslobađanje hormona koji dovode do upale folikula i povećanja proizvodnje masnoće.

Pijte manje količine mlijeka
Studija s Harvarda iz 2006. otkrila je kako djevojke koje piju dvije ili više čaša mlijeka dnevno imaju 20 posto veći rizik od akni za razliku od djevojaka koje piju manju količine mlijeka. Studija objavljena prošle godine sugerira kako posebice nemasno mlijeko, koje ima više šećera od punomasnog mlijeka, može biti krivac za pojavu akni. Druga hipoteza je pak ta da hormoni u mliječnim proizvodima igraju veliku ulogu u nastanku akni. Ako redovito pijete nemasno mlijeko, pokušajte preći na ono s jedan posto mliječne masti.

Lijekovi
Lijek koji se dugo koristi za liječenje visokog krvnog tlaka, Aldactone (spironolactone) sada je dobio i novu ulogu te ga se koristi i za liječenje akna. Lijek, odnosno tableta koja se uzima oralno, blokira receptore hormona androgena te pomaže ograničiti utjecaj testosterona koji potiču nastanak prištića.

Ulje čajevca
Znatno manje iritantan za kožu od kemijskog srodnika benzola peroksida, ulje čajevca ima dugu povijest borbe protiv blagog do umjerenog izbijanja akni. Ulje, koje dolazi od lišća stabla porijeklom iz Australije, ima antiseptička svojstva koja pomažu smanjiti bakterije na koži koje uzrokuju akne te smanjiti upale u stanicama kože.

Smanjiti unos soli u organizam
Neki stručnjaci sumnjaju kako natrij ima određenih posljedica na koži, jer jod koji se nalazi u kuhinjskoj soli i u nekim morskim plodovima može pogoršati ten i pojačati akne. Stoga valja odabirati hranu s manjim udjelom soli i pokušati zadržati ukupnu potrošnju soli manjom od 1.500 mg dnevno.

Smanjite stres
Stres sam po sebi neće uzrokovati nastanak akna, no redovita izloženost stresu vrlo lako može pogoršati već postojeće stanje. Premda znanstvenici nisu još uvijek do kraja dokučili zašto stres i anksioznost uzrokuju kožne nepravilnosti, ističu hormone stresa poput kortizola koji povećavaju razine upale u tijelu i potiču izlučivanje masnoće iz žlijezda. U svakom slučaju, ako muku mučite s aknama, smanjite napetost i stres vježbanjem i meditacijom što će vam umiriti živce i kožu.

Topični antibakterijski preparati i retinoidi
Za blage do umjerene probleme s aknama, dermatolozi često sugeriraju čišćenje kože s benzoil peroksidom koji ubija bakterije (kao biste smanjili iritaciju kože, isprobajte onaj sa 10-postotnim udjelom), zajedno s receptom na topične antibakterijske preparate kao što su klindamicin ili eritromicin. Teži problemi s aknama mogu zahtijevati tretman s retinoidima (poput Retin-A ili Tazorac). Noviji lijekovi, kao što su Epiduo i Ziana, kombiniraju retionoide s antibioticima, mogu biti čak i učinkovitiji od pojedinačnih preparata. Retinoidi čak imaju i svojstva sprečavanja nastanka bora zahvaljujući stimulativnu svojstvu proizvodnje kolagena, što može posebno biti korisno onima koji se s aknama bore i u kasnijim godinama.

Kontracepcijske pilule
Oralni kontraceptivi mogu pomoći normalizirati hormone i regulirati ciklus te spriječiti pretjerani rad žlijezda lojnica. Kao i uvijek, pacijenti koji uzimaju oralne kontraceptive bi trebali biti svjesni mogućih rizika, uključujući i krvne ugruške.

Salicilna kiselina
Jedan od najpopularnijih načina sprečavanja akna je salicilna kiselina koje može biti u obliku gela, maramica, kreme i sprejeva. Kiselina smanjuje otekline i crvenilo te otvara pore. Da se spriječi pretjerano isušivanje kože, nabolje je potražiti formule namijenjenoj koži srednje dobi (preporuka je preparat s dva posto otopine salicilne kiseline).(tportal/aktuelno)

Komentari

Komentara