EU: Podržat ćemo napore na ujedinjenju Gaze i Zapadne obale

Spread the love
Menprom

Evropska unija (EU) je spremna da pruži punu podršku naporima na ponovnom ujedinjenju Gaze i Zapadne obale.

Reha Centar

U saopćenju portparola Evropske unije navodi se da je primopredaja graničnih prijelaza u Pojasu Gaze palestinskim vlastima “važan korak ka provedbi sporazuma potpisanog u Kairu 12. oktobra, te ka omogućavanju palestinskim vlastima da preuzmu punu odgovornost nad Gazom i ostvare međupalestinsko pomirenje”.

“Evropska unija ponavlja spremnost da pruži punu podršku naporima na ponovnom ujedinjenju Gaze i Zapadne obale pod jedinstvenim i legitimnim palestinskim vlastima. To uključuje našu spremnost da ponovo pokrenemo misiju EUBAM u Rafahu, ukoliko to zatraže strane i čim uslovi to omoguće. Kontakti sa svim relevantnim faktorima u eventualnom doprinosu Evropske unije su u toku”, rekao je portparol.

U saopćenju se navodi kako će Evropska unija nastaviti da kontktira palestinske vlasti, Egipat, Izrael i međunarodne partnere, uključujući one u Kvartetu, u cilju pomaganja uspjeha tog procesa, što je od ključnog značaja za postizanje dogovorenog rješenja po principu dvije države i održivog mira, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

BHRT

Komentari

Komentara