Erdogan na otvorenju džamije u Kelnu: Islam je vjera mira i terorizmu nema mjesta u islamu

Spread the love
Menprom

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, u subotu je svečano otvorio novoizgrađenu džamiju u njemačkom gradu Kelnu, koja je jedna od najvećih džamija u Evropi, a tom prilikom je poručio kako je islam vjera mira te kako terorizmu nema mjesta u islamu.

Reha Centar

Riječ je o Centralnoj džamiji u Kelnu koju je u proteklih osam godina izgradila Turska islamska zajednica (DITIB) i koja ima kapacitet od 1.200 ljudi.

Erdogan je trećeg dana posjete Njemačkoj prisustvovao ceremoniji otvorenja džamije u Kelnu, a tokom obraćanja na ceremnoiji istakao kako je obavio jednu vrlo uspješnu i produktivnu posjetu u kritičnom periodu.

“Smatram da su susreti tokom dva dana dodatno ojačali tursko-njemačko prijateljstvo koje ima duboke korijene. Tokom posjete Njemačkoj poručio sam da neslaganja moramo ostaviti po strani i fokusirati se na naše zajedničke interese”, kazao je Erdogan te dodao kako neće dozvoliti da se zbog “šake simpatizera PKK i FETO-a naruši tursko-njemačko prijateljstvo”.

Govoreći o borbi protiv terorističkih organizacija, Erdogan je iznio kritike zbog činjenice da se terorističke organizacije nazivaju “islamističkim” i “džihadističkim”.

“Terorističke organizacije koje su najviše štete do danas nanijele muslimanima i prolile najviše krvi muslimana, opet se žele nametnuti muslimanima kroz termine islamisti džihadisti”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Islam je vjera mira, terorizmu nema mjesta u islamu”.

Erdogan je poručio kako se ulice i trgovi evropskih metropola se više ne smiju prljati krpama terorističkih organizacija. Turski predsjednik je tokom posjete Kelnu pozvao nazajednički stav protiv rasizma. Naglasio je kako ova džamija treba biti simbol postojanja turskog naroda u Njemačkoj.

aktuelno,ba

Komentari

Komentara