„Energa 2016“: Sajam otvorili premijer TK Bego Gutić i češki ambasador u BiH Jakub Skalnik

Spread the love
Menprom

U Tuzli je danas svečano otvoren šesti po redu specijalizirani sajam Energa 2016, regionalno prepoznatljiv događaj koji objedinjuje specijalizirani sajam energetike i konferencijsko-prezentacijske sadržaje, a na kojem su učešće uzeli izlagači iz deset evropskih zemalja, dok je zemlja partner Republika Češka.

Reha Centar

-Interes svih učesnika sajma dokaz je da je energetski sektor u BiH dobar za uspostavljanje dugoročnih poslovnih veza sa lokalnim partnerima. Nadam se da će sve aktivnosti tokom sajma, kao i prisustvo svih vas, postati još jedan impuls za pojačanje poslovnih veza između kompanija te da će svaka kompanija iskoristiti ovu priliku, kazao je u svom pozdravnom govoru Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora Sajma.

ENERGA 2016 ENERGA 2016

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je partner Sajma, rekao je da ovaj sajam zaslužuje mnogo više pozornosti od izvršne i zakonodavne vlasti, te pozvao sve da se kroz udruženja i grupacije VTK osnaži gospodarstvo i učestvuju u kreiranju zakonodavnog okvira BiH.

-Energetski sektor igra glavnu ulogu u ekonomskom i društvenom napretku u BiH. Ekonomski i okolišno zdrava isporuka energije je temljni uslovi za konkurentnu ekonomiju u BiH bez koje održivi rast i zapošljavanje nisu mogući, izjavio je u svom obraćanju Stipo Buljan, sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

ENERGA 2016 ENERGA 2016

Međunarodni sajam energetike Energa, kako je kazao, Admir Softić, u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je ujedno i jedan od pokrovitelja ovog Sajma, ima značajnu ulogu u postizanju navedenih ciljeva.

-Mislimo da će u budućnosti biti jedan od važnih aktera u ovo procesu. Takođe se nadamo da će kroz rad pokazati visok stepen međusobonog razumijevanja mnogobrojnih partnera, uključivanja i saradnje svih sudinika u nastojanju da se prisutnima prezentuju realni problemi, a svakako i moguća rješenja koja osiguravaju bolju budućnost i otvaraju nova radna mjesta u BiH, poručio je Softić.

ENERGA 2016

Prema riječima Bege Gutića, premijera TK, Tuzla je logičan izbor kad je u pitanju ovakva vrsta sajma. Istakao je da će ovaj sajam pokazati dobre rezultate zbog dva važna projekta, a radi se o  termobloku 7 i termobloku Banovići, te da će biti dodatni motiv za učešće još većeg broja kompanija na sajmu.

Partnera ovogodišnje Energe Republiku Češku predstavlja skoro 20 čeških firmi čije je interesovanje za učešće na Sajmu dokaz da ove firme u svojim strategijama bh. tržištu pridaju veliki značaj, te su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih odnosa.

ENERGA 2016

-Zadovoljstvo mi je da češki poduzetnici i menadžeri shvataju značaj učešća na međunarodnim sajmovima, te da su češke kompanije u posljednjih nekoliko godina aktivne u energetskom sektoru, rudarstvu, inžinjeringu, saobraćajnoj infrastrukturi, vodoprivredi i sektoru zaštite životne sredine, i da se trude da maksimalno iskoriste komparativne prednosti ove zemlje, rekao je, između ostalog, Jakub Skalnik, ambasador Češke Republike u BiH, koji je s kantonalnim premijerom sajam i proglasio otvorenim.

ENERGA 2016

Jasmin Imamović, tuzlanski gradonačelnik je, u pismu upućenom povodom otvaranja Sajma, naglasio važnost obnovljivih izvora i energetske efikasnosti te da je Energa odličan način da se promoviraju kapaciteti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Specijalizirani sajam energetike “Energa 2016”, bit će otvoren do 9. juna/lipnja 2016. godine. U SKPC Mejdan u Tuzli u tri sajamska dana na 6.000 m2 predsatvit će se više od 100 izlagača iz 10 evropskih zemalja.

U konferencijskom programu, koji će u tri sajamska dana tretirati brojna pitanja i odgovore iz oblasti energetskog sektora prvog dana sajma najviše pažnje je privukao panel „Strateški pristup investiranju u energetski sektor BiH“ .

Program „Energa“ organizuje Tuzlanski sajam d.o.o. Tuzla, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona. Partneri su  Vanjsko/ Spoljno trgovinska Komora Bosne i Hercegovine i Privredna/ Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

PR tim Programa  „Energa 2016“

Komentari

Komentara

Posted In: