Elvedin Mrkonjić iz Banovića osuđen na godinu dana zatvora zbog šverca droge

Menprom

Elvedin Mrkonjić, zvani Guma, (1986) iz Banovića, priznao je krivnju za međunarodni šverc droge te sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH, kojim je pristao da bude osuđen na godinu zatvora.

Reha Centar

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, a njegovo razmatranje je, kako je potvrđeno iz Suda BiH, zakazano za četvrtak, 28. novembar. Isti dan, kako je najavljeno iz Suda BiH, predviđeno je izricanje presude i ostalim optuženim u istom predmetu.

Akcija SIPA

Optužnica državnog Tužilaštva, podsjetimo, tereti Mirnesa Matića (1979), bivšeg boksera Ramiza Omerčevića (1977), Mrkonjića i Elmu Rahmanović (1989), svi iz Banovića, za neovlašten promet kokaina. U njoj se navodi da su Matić i Omerčević tokom februara ove godine, s ciljem sticanja protivprave imovinske koristi, zajedno sa njima poznatim osobama iz Holandije, organizovali grupu, a čiji su članovi postali Mrkonjić i Rahmanovićeva.

Ta grupa se, prema navodima Tužilaštva, bavila međunarodnom prodajom, kupovinom radi dalje prodaje, te prenosom i prevozom kokaina, odnosno njeni članovi su odlazili u Njemačku i Holandiju te tamo preuzimali kokain, koji su potom u vozilu prevozili u našu zemlju.

Pripadnici SIPA su, podsjećamo, 16. februara u Orašju zaustavili fiat, njemačkih tablica, kojim je upravljao Mrkonjić, a sa kojim se u vozilu nalazila Rahmanović, te u naslonjaču zadnjeg desnog sjedišta pronašli paket u kojem je bilo skoro kilogram, odnosno 978 grama kokaina.

Također, ispod zaštitne pvc-plastike brisača fiata nađene su četiri bočice s natpisom Mannitol, u kojima se nalazilo oko 525 grama tečne materije, za koju se tada pretpostavljalo da je narkotičko sredstvo. Mrkonjić i Rahmanovićeva su odmah uhapšeni, a SIPA je nakon toga u Banovićima pretresla još četiri objekta i tri automobila sa stranim tablicama, te privela Matića i Omerčevića.

Vrijednost oduzetog kokaina na ilegalnom narkotržištu tada je procijenjena na nekoliko desetina hiljada maraka, a nakon hapšenja četvero optuženih iz Tužilaštva su najavili raspisivanje potjernice za Denisom Miloševićem (1977), kojeg službenici SIPA tada nisu našli u Banovićima. Po prijedlogu Tužilaštva BiH, državni Sud je 19. februara Matiću i Omerčeviću odredio pritvor, odbio prijedlog za pritvaranjem Miloševića, a Mrkonjiću i Rahmanovićevoj izrekao mjere zabrane.

Negirali krivnju

Nakon istrage, optužnica je podignuta 15. maja, a 16. septembra Matić, Omerčević, Mrkonjić i Rahmanovićeva su negirali krivnju, te je počelo suđenje. Pored jednogodišnje zatvorske kazne za Mrkonjića, nagodbom je predviđeno da se oduzme zaplijenjeni kokain, te izrekne mjera sigurnosti – oduzimanje predmeta upotrijebljenih ili namijenjenih izvršenju krivičnog djela.

Oslobođenje

Komentari

Komentara