Ekshumirani posmrtni ostaci 28 tijela iz dvije masovne grobnice na području Vlasenice

Spread the love
Menprom

Završena je ekshumacija masovnih grobnica na lokalitetu Jelovačka česma, na području Vlasenice. Riječ je o dvije masovne grobnice međusobno udaljene oko 15 metara, a iz obje grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 28 osoba.

Reha Centar

Portparolka Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je iz jedne masovne grobnice ekshumirano osam nekompletnih posmrtnih ostataka, a iz druge posmrtni ostaci 20 osoba, među njima 12 kompletnih tijela i osam nekompletnih. Na temelju vanjskog pregleda utvrđeno je da je među žrtvama i jedna žena.

Čengić kaže da je pored posmrtnih ostataka pronađeno i dosta odjeće, obuće, zlatni nakit i drugi lični predmeti i dokumenti.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci su prevezeni u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu kako bi se utvrdio tačan identitet ekshumiranih žrtava.

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodilo Tužilaštvo BiH.

Čengić kaže da će danas i sutra na ovom lokalitetu biti provjerene još dvije lokacije koje se nalaze u blizini pronađenih masovnih grobnica.

BHRT/ aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: