Edukacija o provođenju javnih nabavki u osnovnim i srednjim školama

Spread the love
Menprom

Kako bi uposlenici osnovnih i srednjih škola što efikasnije provodili javne nabavke Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona organizovalo je danas edukaciju sekretara i saradnika za ekonomsko-finansijske poslove.

Reha Centar

Na neophodnost ovakve edukacije ukazala je činjenica da nisu realizovana sva sredstva od 4,7 miliona KM koliko je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK u prošloj godini namijenilo za kapitalne izdatke u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

 „Niz je faktora zbog čega neki javni pozivi nisu uspjeli“, kaže ministar Omerović, „i zbog toga smatramo da se dodatnom edukacijom naših sekretara, ekonomsko-finansijskih radnika i drugih osoba koje provode javne nabavke u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, treba dodatno raditi i dodatno se educirati kako bismo što kvalitetnije provodili sve postupke i kako bi sva sredstva koja Vlada TK kroz kapitalne izdatke izdvaja bila adekvatno i utrošena.“

Edukacija u oblasti provođenja Zakona o javnim nabavkama obuhvata izmjene ZJN, nadogradnju sistema e-Nabavke, provođenje postupka direktnog sporazuma, korake u provođenju konkurentskog zahtjeva kao i žalbeni postupak.

Certificirani trener Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine Amir Rahmanović izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo prepoznalo važnost obuke iz oblasti javnih nabavki. „Proći ćemo nekoliko tema. Prva su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, što je najaktuelnije. Zatim ćemo proći postupke koje najčešće provode škole: direktne sporazume, konkurentske zahtjeve i otvorene postupke i na kraju ćemo obraditi temu pravne zaštite u postupcima javnih nabavki“, pojasnio je Rahmanović.

Zadovoljstvo što prisustvuje prvoj edukaciji ove vrste izrazio je i  sekretar OŠ „Simin Han“ Tuzla Jasmin Jakubović istaknuvši da su škole specifične i nemaju službenike za javne nabavke te im je potrebna edukacija.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara