Džaferović u Potočarima pozvao međunarodnu zajednicu da se odlučno suprostavi negatorima genocida

Učesnici komemoracije posvećene žrtvama genocida u Srebrenici su poslali oštre poruke kako je potrebno poduzeti sve da bi se spriječili sve agresivniji pokušaji revizije povijesti i nastojanja da se ospori karakter zločina počinjenih nad Bošnjacima u julu1995., čime se žrtve ponovo ponižava, a preživjelima nanose nove patnje.

Posebno je to apostrofirao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je još kazao kako očekuje od Evropske zajednice konkretnije mjere po pitanju negiranja genocida u Srebrenici, jer je kako je naglasio negiranje genocida završna faza tog čina.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je Srebrenica duboka rana koja se otvara svaki puta kada se pokušava umanjivati i nijekanje razmjere i karakter počinjenih zločina.

‘To je izravno protivno europskim vrijednostima’, kazao je Wigemark podsjećajući kako je EU temeljena na odlučnosti da se ne dopusti ponavljanje zločina poput holokausta no to se ipak dogodilo i to upravo u Srebrenici pa je time na Europi još veća odgovornost spriječiti nijekanje ‘brutalnog, namjernog i sustavnog ubijanja’.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako je očevidno da je cilj zločina u Srebrenici bio uništiti tragove postojanja cijelog jednog naroda.

‘Srebrenica će zauvijek ostati crna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid’, kazao je Džaferović izražavajući žaljenje jer međunarodna zajendica danas ne reagira na nijekanje genocida. Pozvao je stoga da se takvim revizionističkim politikama odlučno suprotstavi i tako zaustavi posljednja faza genocida.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara