Džaferović – Edtstadler: Austrija se zalaže za brz napredak BiH u procesu pridruživanja EU

Spread the love
Rental Travel

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa saveznom ministricom Republike Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolinom Edtstadler.

Reha Centar

Džaferović je na početku razgovora istaknuo da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i da se saradnja veoma uspješno razvija u politici, ekonomiji, kulturi, odbrani, obrazovanju i svim drugim oblastima.  

Zahvalio je na snažnoj podršci Republike Austrije pri donošenju preporuke Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, naglasivši da za BiH posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi austrijskih čelnika, a naročito saveznog kancelara Karla Nehammera, koji podržavaju ubrzani put BiH, a i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ka članstvu u EU.

Istaknuo je da se Republika Austrija, kao bliski prijatelj BiH, od samog početka zalagala za brz napredak BiH u procesu pridruživanja EU.

Ministrica Edtstadler je rekla da Republika Austrija čvrsto stoji na pozicijama BiH i ostalih zemalja zapadnog Balkana koje se tiču njihove integracije u EU.

Ocijenila je da u BiH naredni period treba iskoristiti da se postigne što više iz preporuka EU kako bi do kraja godine zaista i dobila kandidatski status za članstvo u EU, izrazivši očekivanja da će se to i desiti.

Predsjedavajući Džaferović posebno je ukazao na činjenicu da je Republika Austrija na ekonomskom planu jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih, i što je posebno značajno, investicijskih partnera u BiH sa više od milijardu eura direktnih investicija.

Razgovarano je i o nedavno završenim Općim izborima u BiH, uz konstataciju da je sada potrebno što prije implementirati njihove rezultate, kako bi se moglo krenuti u neophodne reforme. 

Sagovornici su pozdravili odluku UN-a o produženju mandata EUFOR-a u BiH.

Sastanku su, uime članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića, prisustvovali njihovi savjetnici Ana Trišić-Babić i Slaven Kovačević – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Komentara