Dunja Mijatović (OSCE) poziva vlasti da provedu hitnu istragu o svim slučajevima napada na novinare u BiH

Rental Travel

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je danas podmetanje požara ispod osobnog automobila Emila Karamatića, dopisnika BH Radija 1 iz Mostara.

Reha Centar

“Pozivam vlasti da osude ovaj napad na najvišem nivou i da osiguraju hitnu i transparentnu istragu kako bi se počinioci ovog djela izveli pred lice pravde,” izjavila je Mijatović. “Sigurnost novinara je od suštinskog značaja za slobodu medija”.

U utorak, 6. oktobra, zapaljen je automobil Emila Karamatića koji se nalazio ispred njegove kuće u Višićima kod Čapljine. Policijska istraga je u toku.

U odvojenom incidentu koji se dogodio 2. oktobra, izvršen je hakerski napad na internet stranicu Nezavisnih novina. Mijatović je još prošle godine upozorila vlasti u Bosni i Hercegovini na sve učestalije napade na internet stranice pojedinih medija i pozvala vlasti da istraže ove napade i zaštite novinske portale kako bi omogućili novinarima da svoj posao obavljaju u slobodnom i sigurnom okruženju.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija je podsjetila na veliki broj prijetnji i napada na novinare koji još uvijek nisu do kraja istraženi. Dunja Mijatović je o ovom važnom pitanju razgovarala sa vlastima u BiH tokom svoje službene posjete, u julu ove godine.

Dunja Mijatović se trenutno nalazi u Bukureštu gdje učestvuje na međunarodnoj konferenciji o slobodi medija i borbi protiv terorizma.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija prati razvoj situacije u oblasti medija u svih 57 država članica OSCE-a. Ona osigurava rana upozorenja o kršenjima slobode izražavanja i slobode medija, te promovira puno poštivanje obaveza prema OSCE-u u oblasti slobode medija. Više o ovome možete saznati na www.osce.org/fom, Twitter: @OSCE_RFoM i na https://www.facebook.com/osce.rfom.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: