Dugovi BH Airlinesa dostigli 13 milijuna eura

Dugovi BH Airlinesa dostigli su 13 milijuna eura, istaknuto je nakon sastanka održanog u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u Sarajevu

Predstavnici Ministarstva razgovarali su s Upravom i Nadzornim odborom BH Airlinesa o problemima u ovoj kompaniji i mogućnostima za njihovo rješavanje. “Situacija je iznimno složena, s obzirom na to kako je BH Airlines blokiran od više dobavljača. Dug prema HETA, “Hypo Leasingu” iz Austrije iznosi 7,5 milijuna eura i odnosi se na nabavku dvaju aviona koji su kupljeni 2005. godine na leasing, pod jako nepovoljnim uvjetima.

Po završetku leasinga ti avioni će biti vlasništvo austrijske Hypo Leasing kuće, a neće biti vlasništvo BiH”, izjavio je nakon sastanka Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija. Međunarodna zračna luka Sarajevo, kako je dodao, od BH Airlinesa potražuje oko sedam milijuna maraka, a dugovi prema nekim dobavljačima iz zemlje i inostranstva iznose oko 3,5 milijuna maraka. “Na sastanku smo odlučili da Vladi FBiH za njenu sljedeću sjednicu ponudimo informaciju koja će sadržavati ove podatke koje je na današnjem sastanku prezentirala Uprava BH Airlinesa, uz predložene zaključke”, kazao je Bijedić.

Prvi je da se informacija o radu BH Airlenesa prihvati na način da se obvezuje Uprava da uradi sanacijski plan kompanije. “Drugi je zaključak da se pokuša napraviti reprogram duga sa sarajevskom zračnom lukom kako bi luka deblokirala račune. Naravno, neće se odreći svojih potraživanja, ali pokušat ćemo da se njihova potraživanja prolongiraju ili da ih reprogramiramo na određeno razdoblje. Treće je da se s podračuna na budžetu Federacije gdje je putnička taksa, za putnike koji lete s aerodroma, uplati dio dugovanja HETA-i ili Hypo Leasingu u iznosu od milijun maraka da bi i HETA deblokirala račun BH Airlinesa, znači da ne bi došlo do blokade”, dodao je Bijedić.

Četvrti zaključak, koji će, po njegovim riječima, biti vjerojatno i najteže realizirati, jeste iznaći još neophodan minimum sredstava koje je istaknula Uprava BH Airlinesa, a to je oko 1,5 milijuna maraka kako bi se uplatila popravka zrakoplova i neka hitna potraživanja, da bi na kraju BH Airlines bio deblokiran i već idući tjedan mogao nastaviti sa svojim operacijama.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: