Dr Mirsad Selimović BPS: Hitno uraditi korekciju Pravilnika o načinu ocjenjivanja nastavnika i profesora za osnovne i srednje škole

Spread the love
Menprom

“Zašto se nije pristupilo izmjeni Pravilnika o načinu ocjenjivanja nastavnika i profesora za osnovne i srednje škole na području TK-a kako je najavljivano unazad godinu dana a sa ciljem otklanjanja uočenih propusta u načinu bodovanja kandidata” ? – poslaničko je pitanje upućeno nadležnom ministarstvu obrazovanja, a koje je na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona uputio poslanik BPS -a Sefer Halilović u Skupštini Tuzlanskog kantona dr. Mirsad Selimović.

Reha Centar

Potrebu za izmjenama postojećeg Pravilnika dr. Selimović je obrazložio na sljedeći način:

“Još jedna školska godina je počela i još jednom nadležne institucije nisu položile ispit društvene odgovornosti i pravičnog pristupa u bodovanju kandidata za škole. Dosadašnji način ocjenjivanje se može podvesti pod sve osim da je u pitanju nekakav interviju kojim se ocjenjuju i traže najbolji kandidati.

Više nam to liči na utvrđivanje broja kandidata i onda dodavanje ili oduzimanje bodova negdje van nadležnih institucija onim koji bi trebali da imaju prolaz.

Svakim danom utvrđujemo sve više da smo zemlja apsurda i uglavnom većina nadležnih institucija svojim radom tome doprinosi. Vršiti ocjenu kandidata po bilo kojem osnovu i rezultate saopštavati nakon 7 dana a radi se o ocjenjivanju na licu mjeta prilikom interviju govori samo po sebi šta se događa u pozadini priče.
U dva navrata sam protekle godine tražio ove izmjene i dopune u cilju transparentnog bodovanja prilikom konkursne procedure. U oba navrata sam dobio odgovor da je postupak u toku i da će biti primjenjen do naredne školske godine, evo ušli smo i u treću godinu bez rezultata. S toga, ponovo zahtijevam da se pristupi korekciji postojećeg Pravilinika.

Predsjednik Kluba poslnika BPS-Sefer Halilović u Skupštini TK
Dr. Mirsad Selimović

Komentari

Komentara