Došlo je vrijeme da pokažemo koliko smo solidarni

Menprom

Na danšnjoj konferenciji za medije prezentiran je Zakon o podsticajima za zapošljavanje i intervencijama u privrednim subjektima koji za cilj ima nova zapošljavanja i privredni razvoj na području ovog kantona, a zasnovan je na solidarnosti već uposlenih.

Reha Centar

˝Ovaj Zakon omogućava svim zaposlenim osobama da na dobrovoljnoj bazi budu solidarni, da na račune koji su otvoreni i koji će biti javno dostupni, uplate svoja sredstva, a iz tih sredstava će biti refundirani doprinosi za one poslodavce koji zaposle nove zaposlenike. Pored ovog segmenta, ovim Zakonom se reguliše i pomoć privrednim subjektima koji su u stanju potrebe i koji se nalaze u fazi poslovne krize˝, kazao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i dodao da Zakon omogućava i kupovinu dionica privrednih društava koja za tim imaju potrebe: ˝Dakle imamo jedan Zakon koji omogućava da se na jedan organiziran i transaprentan način pomogne poslovnim subjektima u TK˝.

Prema projekcijama Vlade Tuzlanskog kantona prvobitno se očekivalo da će Zakon i Fond donijeti 5.000 novih radnih mjesta, međutim, nakon katastrofalnih poplava doći će do umanjenja efekta, tako da Premijer i ministri očekuju do 2.000 radnih mjesta subvencionirano po osnovu ovog Zakona.

U programu ovakvog vida pomoći nezaposlenima, mogu učestvovati samo oni poslodavci koji redovno izmiruju poreze i doprinose i samo oni nezaposleni koji se nalaze u evidenciji Službe za zapošljavanje TK bez obzira na stručnu spremu.

˝Ovim programom sufinansiraju se porezi i doprinosi koje poslodavci uplaćuju, a obaveza poslodavca jeste da uplaćuje neto plaću osobi koju zaposli˝, kazala je Razija Majstorović, rukovodioc Sektora za zapošljavanje, informatiku i statistiku JU Služba za zapošljavanje TK.

Prema riječima ministrice razvoja i podzetništva TK Jelene Ilić, svi koji žele biti dio Fonda solidarnosti, kroz izjavu, anonimno ili javno, će se dobrovoljno odreći određenog procenta od plaće i taj dio će biti usmjeren u poticaje za zapošljavanje.

˝Svi iznosi će biti uvršteni u javnu evidenciju koju ćemo objavljivati na web stranicama Vlade TK i Ministarstva. Također, tu će se moći naći i raspored utroška sredstava, te donacije drugih pravnih i fizičkih lica˝, kazala je Ilić.

Na kraju konferencije premijer Umihanić je zaključio da se uspostavljanjem Zakona koji zahtijeva maksimalnu transparentnost, pokušava vratiti izgubljeno povjerenje prema vladama o utrošku sredstava koja se troše iz budžet

Odjeljenje za informisanje

 

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara