Donatorska konferencija u Briselu – dijaspora BiH iz Holandije pozvana da sudjeluje

Menprom

Donatorska konferencija za prikupljanje sredstava za pomoć, u poplavama i klizištima ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, koja se pod pokroviteljstvom Evropske komisije održava 16. jula 2014. u Briselu, okupit će pored visokih političkih zvaničnika iz regiona i predstavnike relevantnih organizacija civilnog društva sa ovoga područja. Prisustvo su potvrdili predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije, te visoki zvaničnici Evropske komisije Stefan Fulle i Miroslav Lajčak.

Reha Centar

Platforma 2

Konferencija će biti održana pod motom „Obnovimo zajedno“, a pored prikupljanja sredstava za obnovu stradalih područja, bit će iskorištena za regionalno povezivanje i jačanje suradnje ovih susjednih zemalja. Tim povodom u Briselu će boraviti i Satko Mujagić, predsjednik „Platforme BiH“, krovne organizacije bosanskohercegovačkih udruženja u Holandiji, kako bi članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, te visokim funkcionerima Evropske komisije, izložio koncept uspješne organizacije „Platforme BiH“ i efekte njenoga djelovanja u periodu poplava i nakon njih. Podsjetimo, u Holandiji živi više od 50.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a važe za izuzetno dobro organiziranu dijasporu BiH.

Kao krovna organizacija „Platforma BiH“ je od 20. maja 2014. godine, u tridesetak gradova Holandije organizirala volontere i sabirne centre, prikupljajući na ovaj način raznovrsnu humanitarnu pomoć koja je brzo poslata u Bosnu i Hercegovinu.

 

Platforma 1

Za pedeset dana bh. građani u Holandiji uspjeli su u Domovinu plasirati više od 600 tona razne pomoći, te 58.000 eura u novcu, što je poslužilo za nabavku alata, hrane, sredstava za higijenu, zaštitne opreme itd. Nakon što je splasnuo prvi val intenzivnog prikupljanja interventne pomoći u odjeći, hrani, sredstvima za higijenu i drugim potrepštinama, „Platforma BiH“ je krenula u osmišljavanje funkcionalnog mehanizma za realizaciju značajnijih projekata u Domovini.

S tim ciljem pokrenuta je i akcija „10 eura za Bosnu i Hercegovinu“, u okviru koje će se od domaćih proizvođača nabaviti veliki broj bijele tehnike za ugrožene građane. Sredstva se prikupljaju kao donacija grđana BiH, ali i njihovih prijatelja Holanđana. Pokazalo se da oko 50.000 građana BiH u ovoj zemlji, uz dobro vođenje i koordinaciju, može napraviti nezapamćen podvig i biti dobar primjer znatno brojnijim zajednicama širom svijeta.

Putem partnerskih organizacija „Fantomi“ Kozarac, „CMOK“ Tuzla i „Komšiluk“ Sarajevo, „Platforma BiH“ je pomoć plasirala u sva ugrožena područja u Bosni i Hercegovini, bez teritorijalnih i nacionalnih ograničenja:

-„Fantomi“ iz Kozarca su čamcima dostavljali hranu u prijedorsko naselje Tukovi, u kojem žive i Bošnjaci, i Srbi. U ovom naselju živi i Darko Mrđa, osuđenik za ratne zločine nad civilima prijedorske općine. Teško je govoriti o tome kakve je strašne zločine on počinio, ali to nije bio razlog da „Fantomi“ ne pomognu ugroženim komšijama Srbima. Edin Balić, povratnik iz Holandije, čiji je otac Juso ubijen na Korićanskim stijenama, u čamcu je nosio pomoć komšijama Srbima.

Mi smo ipak svjesni da se u život može ići jedino tako što će zločinci da odgovaraju, a mi život nastaviti, oslanjajući se jedni na druge. U nevolji smo to i pokazali, uradivši više na stvaranju povjerenja nego brojne akcije i skupi međunarodni projekti provođeni u zadnjih dvadeset godina. Mi smo to radili iskreno ne praveći razliku među ljudima“, istakao je Satko Mujagić, naglasivši da su pomenute tri organizacije na terenu djelovale brzo, efikasno i sinhronizirano, pokrivajući prostor od Zenice, Maglaja, Zavodovića i Doboja, preko Šamca, Odžaka, Orašja i Brčkog, do Bijeljine, Janje, Zvornika, Sapne, Bratunca, Vlasenice i Srebrenice. Pomoć je stigla i do Tuzle, Živinica, Doboj Istoka, Doboj Juga itd. Značajnu tehničku pomoć pružile su općinske organizacije Crvenog križa, te Općine Tuzla.

Donatorska konferencija trebala bi zapravo biti svojevrsno prikupljanje obećanja donatora iz cijeloga svijeta, a konkretna realizacija uslijedit će u narednim mjesecima. U tom periodu, bosanskohercegovačka dijaspora nastavit će realizaciju projekata pomoći najugroženijima, a „Platforma BiH“ će do kraja jula provesti prvu fazu nabavke bijele tehnike za ugrožene, plasirajući na teren 130 aparata, veš-mašina, frižidera i štednjaka za sto su osigurana sredstva u iznosu od 44.000 KM.

Iz „Platforme“ BiH ističu da će na konferenciji u Briselu pored predstavljanja dosadašnjih rezultata iznijeti i prijedlog obnove BiH osnivanjem “Fonda Solidarnosti” koji bi s jedne strane davao novčani poticaj malim firmama, poduzetnicima i ratarima u cilju obnove proizvodnje, te pozajmicama koje bi se vraćale tek kad firma ponovo stane na noge. Fond bi također gradio kuće svima koji su je izgubili, po principu ključ u bravu.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: