Dodjela sadnica oraha i šljive za podizanje voćnjaka visokostablašica na području grada Tuzla

Menprom

“Razvoj održive poljoprivredne proizvodnje na području grada Tuzla”, naziv je projekta u okviru kojeg se danas 01.12.2015. godine ispred prostorija Udruženja BOSPER izvršila predaja sadnica oraha i šljive, za 12 korisnika sa područja grada Tuzla.

Reha Centar

Ukupno je donirano 150 sadnica oraha sijanca i 284 sadnice šljive, Čačanska ljepotica, Čačanka rodna i sorta Hanifa. Ova aktivnost se vrši kao sastavni dio projekta koji se odnosi na podizanje voćnjaka visokostablašica na području grada Tuzla.

Nevres Kamberović, stručni savjetnik za poljoprivredu u Službi za razvoj i poduzetništvo Grada Tuzla: „Ovim aktivnostima privodimo projekat kraju za 2015. godinu. Korisnicima koji su se odlučili za sadnice oraha namijenjena je količina za površinu od 1 duluma, dok će korisnici sadnica šljive dobiti količinu za površinu od 2 duluma. Ispred Gradske uprave možemo izraziti zadovoljstvo, jer i pored nekih otežavajućih okolnosti oko nabavke sadnica i repromaterijala koji su uključeni u program, ukupnu realizaciju možemo okarakterisati kao veoma uspješnu. Predstoji podjela đubriva za korisnike i presadnice povrća za one korisnike koji su kroz projekat nabavili plastenike“.

SADNICE

Danas je svoje sadnice preuzeo i Nusret Tupkušić iz Slavinovića: „Dobio sam 142 sadnice šljive koje ću zasaditi na svom imanju. Mogu izraziti zadovoljstvo nabavljenim sadnicama jer se ovim metodama može postići obnova privrede ali i popunjavanje kućnog budžeta“.

Milan Trakilović iz Požarnice odlučio se za nabavku sadnica oraha koje je danas preuzeo: „Ovom prilikom bi želio da se zahvalim Gradu Tuzla i udruženju BOSPER, jer nam dugi niz godina pomažu u ovim poslovima. Pored same nabavke sadnica, ranije je obavljen i pregled zemljišta, a nakon ovoga slijedi i isporuka đubriva, neophodnog za uzgoj ovih kultura.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara