Dodik ponovo prijeti u svom stilu

Spread the love
Rental Travel

Bosna i Hercegovina je u dramatičnom zastoju, potpuno nefunkcionalna i neodrživa, a funkcioniše samo zbog angažmana međunarodne zajednice – ustvrdio je danas predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

Reha Centar

Ta paraliza koja je, kaže prisutna u BiH, utiče na stutus i rješavanje važnih pitanja za RS, a kao bazični koncept on ne isključuje mogućnost da se nekada u budućnosti, kada se za to stvore odgovarajući uvjeti, u RS provede referendum o samostalnosti.

Kako javlja Fena, odbacio je kritike opozicije da tim pitanjem manipulira, ustvrdivši da je referendum bazično pravo RS i bit će pokrenut jednom, kada za to bude vrijeme, u šta je, tvrdi, uvjeren da će se desiti.

SDS-u je poručio da mogu podnijeti u Skupštini zahtjev za raspisivanje tog refereduma, da će njegova stranka to podržati, ali opet napominje da se to pitanje može samo jednom pokrenuti, kada je za to pravi trenutak.

Sada je, kaže, primaran na dijalog u BiH, ali ne na način da se narušavaju nadležnosti i, kako kaže, autonomija RS.

Dodik je ponovio tvrdnju da RS ima ogromnu štetu jer je u BiH te da su joj zaustavljeni neki kapitali projekti, kao što je “Južni tok“, a izdvaja i velika sredstva za nefunkcionalnu upravu na nivou BiH.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da RS ostaje privržena izvornom Dejtonskom sporazumu i onim što je prihvatila kao svoje obaveze te odbacuje sve nametnute odluke visokih predstavnika i u narednom periodu borit će se da dokaže da je to bilo političko nasilje.

RS također odbacuje, kazao je, bilo kakvu mogućnost “Dejtona 2“, jer je jedino moguće da se unutar postojećih struktura u BiH napravi dogovor za njenu funkcionalnost i ako toga nema RS neće učestvovati u mogućoj konferenciji “Dejton 2“, za kojom nema potrebe.

Entitetski predsjednik je još dodao da RS ostaje pri ranijim stavovima, kada je u pitanju odluka “Sejdić-Finci“, a da je Federacija odgovorna što o tome, kao i mehanizmu koordinacije, nije postignut odgvoor i zbog tih pitanja BiH je zaostala na evropskom putu.

Tvrdi da se, iako je sada “nevidljiva ruka OHR“, predstavnici Ureda visokog predstavnika u BiH i dalje “miješaju u sve i svašta“, ali da insistiranja na nekim pitanjima nisu dala rezultate.

“RS će zadržati mir i stabilnost i nametat ćemo pitanja koja imaju za nju značaj, a ne neko sa strane”, ustvrdio je Dodik.

On je danas također kritikovao politiku SDS-a, kao nekompetentnu i nestručnu.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: