Dodik i Jerlagić se u jednom konačno složili

Menprom

Povodom intervjua koji je Milorad Dodik dao magazinu Nedjeljnik oglasio se i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu koji se prvi put složio sa Dodikom kako ratni komadant Srebrenice Naser Orić, iz procesa koji se vodi protiv njega za navodne ratne zločine, treba izaći oslobođen.

Reha Centar

Predpostavljamo da Dodik raspolaže sličnim informacijama kao i ja, a to je da će teško biti Oriću dokazati krivicu jer je već jednom oslobođen po istoj optužnici. Vjerujem da će pravosudne institucije Bosne i Hercegovine donijeti ispravnu odluku ne upadajući u političke zamke koje dolaze iz kabineta predsjednika manjeg bh. entiteta.

Jasno se vidi iz nastavka intervjua da postoje ozbiljna razmimoilaženja između premijera Srbije Aleksandra Vučića i Dodika koji propast ekonomije manjeg bh. entiteta želi skriti izazivanjem stalnih političkih tenzija koje štete i Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i razvoju dvaju ekonomija. Ono što posebno Dodika pravi nervoznim jeste činjenica da član Predsjedništva BiH gospodin Mladen Ivanić postaje glavna firgura politike kad je u pitanju glas naroda iz kojeg dolazi.

Srbija nema snagu, ni političku niti ekonomsku, da nosi na leđima teret sulude politike koja se vodi iz Banja Luke. Toga je svjestan i Vučić i Ivanić, dok Dodik sve više tone u prošlost uspjevši da od reformiste kakvim se predstavljao, sebe uvuče u blato najprimitivnijeg fašizma odlažući se na istorijsku otpadnu deponiju.

Ostale njegove navode o nezavisnosti manjeg i siromašnijeg dijela BiH nepotrebno je i komentarisati jer im više ne mogu povjerovati ni najzaguljeniji zagovarači politike vođene devedesetih. Dostojanstvo mi ne dozvoljava da navodim koji prst će Orić pokazati nakon oslobađanja optužbe, ali ono što želim jeste da se Dodikova vizija ostvari.

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Amer Jerlagić

aktuelno.ba

Komentari

Komentara