Do kraja godine 80 novih radnih mjesta

Spread the love
Rental Travel

Nabavkom linije za automatsku proizvodnju metalnih otkivaka preduzeće UNIS-TOK iz Kalesije krenulo je u utorak 25. februara 2014. godine u realizaciju projekta strateškog proširenja svojih proizvodnih kapaciteta. U prvoj fazi bit će uposleno dvadeset novih radnika, a proizvodnja podignuta za petnaest procenata. Kompletan projekat, koncipiran u četiri faze, trebao bi biti proveden do kraja 2014., a ukupna vrijednosti investicije dosegnut će iznos od šest miliona maraka, te osigurati zaposlenje za novih osamdeset radnika.

Reha Centar

METALSKI RADNICI

-UNIS-TOK je nakon privatizacije uspio napraviti značajan prodor na zapadno tržište, tako da se naša proizvodnja, koja prelazi dvadeset i dva miliona maraka, skoro u potpunosti plasira u zemlje Zapadne Evrope. Imamo potrebu i želju, a imamo i mogućnosti da izgradimo još nekoliko tvornica koje bi radile za zapadno tržište, ali nažalost nemamo razumijevanje lokalne zajednice, koja već godinama sprječava i ometa naš razvoj. I pored toga, mi upošljavamo 223 uposlenika i do kraja godine ćemo taj broj povećati na 300, istakao je prilikom obraćanja novinarima Sead Džafić, vlasnik preduzeća UNIS-TOK.

Prema njegovim riječima iz preduzeća UNIS-TOK mjesečno izlazi preko 700 tona čeličnih proizvoda koje koriste giganti svjetske automobilske industrije: MAN, Mercedes, Daimler, DAFF, Volvo… UNIS TOK je u prošloj godini na tržište Evrope izvezao svoje proizvode u vrijednosti 22 miliona maraka, čime je nastavio trend stalnog rasta. Nove investicije bi trebale osigurati godišnji izvoz preko trideset miliona maraka. Također, Sead Džafić najavljuje pokretanje proizvodnje u Makedoniji:

Sead Dzafic

-Nažalost, ambijent za bavljenje biznisom u Bosni i Hercegovini još uvijek je loš. Kao investitor ne želim da dajem novac korumpiranim političarima i vladinim službenicima, a u ovoj zemlji je to postalo pravilo. Preduzeće UNIS-TOK može uposliti i do 1.000 radnika, ali zbog opstrukcija i stalnih smetnji, onemogućeni smo da proširimo proizvodnju i da gradimo nove tvornice. Nadam se da će takva politikla Općine Kalesija biti skoro promijenjena i da će na čelo ove općine doći ljudi koji imaju cilj da društvo vode3 ka prospertitetu i razvoju, naglasio je Džafić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara