Devet članova porodice živi u četiri kvadrata

Spread the love
Menprom

Reporterska ekipa „otiska“ zatekla je katastrofalno stanje u sobi dva sa dva koju devetočlana porodica Tirić iz Brčkog koristi i kao kuhinju i dnevni boravak i dječiju, odnosno spavaću sobu.

Reha Centar

Kažu teško im je, ali da tako žive skoro 15 godina i da bi vjerovatno tako i ostalo da dobri ljudi nisu pokrenuli  humanitarne akcije da im se izgradi kuća.

-Sve su, prvenstveno, pokrenuli vjeroučitelji Mirza i Meliha Ibrić koji su uradili ogroman posao na pronalasku donacija za početak izgradnje kuće. Naravno ima tu još dobrih ljudi, ali oni su pokretači svega. Vidite gdje živimo sve je puno nekakvih buba- kazuje nam glava porodice Fahrudin Tirić dok rukom pokazuje prema zidu po kojem hoda mnoštvo buba.

Dodajući da je kuća, zahvaljujući dobrovljnim prilozima građana ozidana i da je ostalo da se omalteriše. –Struja je razvedena, neki dan je došao jedan čovjek iz Srebrenika koji mi je donirao sve za opremanje kupatila i kazao je da će poslati majstore da izvrše radove u kupatilu kada se omalteriše. Trenutno fali para da bi otpočeli sa završnim radovima. Stolariju mi je donirala jedna firma iz naselja Brod u Brčkom- objašnjava nam Fahrudin.

tirici-kuca-t_2df8be1c3e94f5f2757826c276766981

NEMAJU NOVCA ZA KREMU

Prilikom naše posjete primjetili smo da jedno od djece ima osip po tijelu. Fahrudin i njegova supruga Senada kažu da su ga vodili ljekaru, ali da lijekovi koje su dobili nisu pomogli, te je terapija promijenjena, ali da je ne mogu kupiti.

-Sada je sinu propisana nekakva krema koja košta oko 40 maraka, to ne možemo kupiti… ma valjda će to proći- kazuje Senada.

Oni su zamolili sve dobre ljude da im pomognu da sakupe novac kako bi u ovoj godini dovršili radove na kući i da se sa svojom djecom usele u uslovne prostorije jer to ne mogu sami osigurati obzirom da žive od dječijeg doplatka koji iznosi oko 560 maraka, što ni izbliza ne može pokriti ni troškove za hranu.

FAHRUDIN JE RADIO U JP „KOMUNALNO-BRČKO“

-Radio sam u komunalnom preduzeću na odvozu smeća. To je bilo na određeno vrijeme. Sad me ne zovu, a znam da su bili zadovoljni mojim radom. Dok sam radio meni i mojoj porodici je bilo mnogo lakše, mogli smo djeci da osiguramo i pristojan obrok- kaže Fahrudin, nadajući se da će dobiti poziv iz ovoga javnog preduzeća.

Sve informacije o pomoći ovoj porodici možete dobiti na broj telefona 066/399-455 ili uplatom novčanih priloga na: /E.R./

račun za pomoć

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: