Demokratska fronta osuđuje ignoriranje Vlade TK kada su u pitanju činjenice i realni zahtjevi prosvjetnih radnika

Spread the love
Menprom

Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona održao je danas pres konferenciju za medije na kojoj su između ostalog naglasili da je depolitizacija obrazovnog sistema, koji je trenutno gotovo u potpuno pod kontrolom vlasti i vladajućih stranaka, a ne struke, jedino realno i moguće rješenje za bolje sutra u sektoru obrazovanja na Tuzlanskom kantonu.

Reha Centar

Istaknuto je da potpuna kontrola imenovanja direktora škola,školskih odbora, i intervjua  od predškolskog do visokog obrazovanja model po kojem se trenutno radi i koji direktno ruši dignitet samih prosvjetnih radnika i obrazovanja uopšte, te da će upravo taj model koji je na snazi vrlo brzo urušiti cijeli sistem.

Građanima su poručili da je glas za Demokratsku frontu glas za spas časti i dostojanstva prosvjetnih radnika te samog obrazovanja.

U nastavku prenosimo današnje saopćenje za javnost u cjelosti:

U ponedeljak 10.9. 2018. saopćeno je da su Sindikati obrazovanja i predstavnici Vlade potpisali sporazum o povećanju koeficijenta sa kojim bi se plate u prosvjeti povećale za 6,5%. Većina prosvjetnih radnika je nezadovoljna ovim sporazumom jer smatraju da je ovo povećanje nedovoljno, da nije u skladu sa zahtjevima koje su osnovne sindikalne organizacije izglasale, posebno kada se ima na umu da je u proteklih 10 godina plata prosvjetnih radnika i pomoćnog osoblja umanjena dva puta, te da je ovo povećanje zapravo vraćanje na prvobitno stanje. Vlada se oglušila na zahtjeve prosvjetnih radnika koji su tražili povećanje koeficijenata koje bi išlo u korak sa svakodnevnim poskupljenjima.

DF osuđuje ignoriranje Vlade kad su u pitanju činjenice i realni zahtjevi prosvjetnih radnika. Posebno je ponižavajuća izjava ministra Muratovića da će ovo povećanje vratiti dignitet prosvjetnim radnicima!? Dignitet prosvjetnih radnika nije nešto na šta se može staviti cijena a sigurno ne košta 50 KM, kako se u ovoj izjavi implicira.

Dignitet prosvjetnih radnika vladajuća struktura teško je narušila u proteklom periodu, kako nerješavanjem statusa prosvjetnih radnika na određeno vrijeme i konkursnom procedurom, tako i diskriminacijom u pogledu porodiljskih naknada koje se u 100%-tnom iznosu isplaćuju isključivo zaposlenim u organima javne vlasti u TK, dok su ove naknade znatno niže za sve druge zaposlene, uključujući i prosvjetne radnike.

Press DF TK

aktuelno.ba

Komentari

Komentara