Demokratska fronta je započela kao pobuna protiv jednog diktatora, da bi završila u rukama drugog

Spread the love
Menprom

Alija Šuko, Elmir Šator i Ana-Marija Tadić-Jakovljević uputili su otvoreno pismo kojim obavještavaju javnost da podnose ostavku na članstvo u Demokratskoj fronti.

Reha Centar

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti.

“Mi, dolje dopisani, osnivači – troje od četvero ključnih članova Demokratske fronte iz Hercegovine, želimo ovim putem obavijestiti javnost da podnosimo neopozivu ostavku na članstvo u Demokratskoj fronti te zahtijevamo da budemo brisani iz evidencije članstva DF-a. Također vas obavještavamo da ćemo od sada nastupati kao samostalni zastupnici u Skupštini HNK/Ž.

Prvi razlog za našu ostavku je evidentna suspenzija Statuta DF-a i procedura na kojoj se temelji stranka i njezin rad, te uvođenje samovlašća. Iako smo se nadali da će unutar stranke doći do debate i konsekventnog shvaćanja o pogubnosti uvođenja vladavine jedne osobe, do toga nažalost, nikada nije došlo.

Dalje, Demokratska fronta je započela kao pobuna protiv jednog diktatora, da bi završila u rukama drugog, a mi nismo pristalice toga. DF je započeo kao pobuna protiv izdaje temeljnih vrijednosti građanske ideje, ali je završio u zagrljaju s nacionalistima, u nekim slučajevima s još gorim i mi odbijamo biti dio toga.

Treće, DF u stvarnosti više ne postoji kao politička stranka, nego je organizacija posvećena ličnoj komociji njezinog rukovodstva, pogotovo u HNK/Ž. Našu ideju ukrala je skupina uhljeba posvećena isključivo ostvarivanju koristi s grbače stotina i hiljada članova i simpatizera koji su u oktobru 2014. godine vjerovali da se bore za novi dio demokratske ideje jednakosti u Bosni i Hercegovini.

U to ime, na kraju pozivamo sve čestite i poštene članove DF-a da prestanu biti dio skupine oportunista koji su se sakrili iza vrijednosti i principa stranke koju su pretvorili u privatno poduzeće jedne družine. Želimo kao i od samog početka služiti dobrobiti građana u HNK/Ž-a”.

(Hayat) – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: