Demokratska fronta izražava svoju punu podršku sindikatu prosvjetnih radnika u borbi za njihova prava.

Rental Travel

U povodu najavljenog smanjenja plata prosvjetnim radnicima u ustanovama osnovnog i  srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, te održanog polusatnog štrajka upozorenja u školama,  Demokratska fronta ovim putem izražava svoju punu podršku sindikatu prosvjetnih radnika u  borbi za njihova prava.

Reha Centar

Svjesni značaja obrazovanja u svakom društvu s jedne i mizernog položaja u kojem se već nalaze prosvjetni radnici, posebno u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, oštro se protivimo pokušaju smanjenja plata prosvjetnih radnika. Činjenica da  plate nastavnika i profesora iznose od 700 do 900 KM najbolje govori o odnosu aktulene vlasti prema obrazovnom sektoru. Dok su kozmetička smanjenja plata nosilaca izvršne vlasti bila manja od 0,5 % njihovih plata, najava  smanjenja plata prosvjetnim radnicima od 5 do 10 % bi ozbiljno ugrozilo njihovu egzistenciju i zaposlenike u ovom sektoru dovelo na nivo socijalnih slučajeva.

Saniranje budžetskog deficita, koji je posljedica višegodišnjeg rasipničkog odnosa i lošeg upravljanja,  na način smanjivanja  i onako malih plata prosvjetnih radnika pokazuje potpunu socijalnu neosjetljivost vlasti, koja svoje greške na naplatu ispostavlja drugima. Pri svemu tome se ne postavlja pitanje odgovornosti i poduzimanja mjera protiv onih onih koji su budžet doveli u takvo stanje.

Nosioci vlast pokazuju nesposobnost da kvalitetno obavljaju svoj posao za koji su izuzetno dobro plaćeni u odnosu na prosječnu platu građana, pa  umjesto mjera na povećanju prihoda u budžetu kroz stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta,  svoj rad baziraju na smanjenju plata i daljem srozavanju standarda građana. Upozoravamo, da u slučaju generalnog štrajka prosvjetnih radnika dovodi se u pitanje ostvarivanje prava na obrazovanje naše djece, ometa redovan nastavni proces, utiče na kvalitet rada u školama, te djeca i roditelji dovode u nezavidan položaj kasnijim organizovanjem nadoknada nastave.

U tom smislu pozivamo Vladu Tuzlanskog kantona da uštede napravi na drugim stavkama i primanjima koja su višestuko veća od plata prosvjetnih radnika, te da ozbiljnijim radom obezbijedi povećanje prihoda u Budžetu TK.

 Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara