Demobilisani borci i danas ispred Vlade FBiH, ne odustaju od zahtjeva

Spread the love
Menprom

Sedmi je dan od kako su demobilisani borci iz Tuzlanskog kantona krenuli od svojih kuća put Sarajeva gdje četvrti dan pred zgradom Vlade Federacije BiH traže da vlasti usvoje jedinstven registar boraca Armije BiH i da se javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja te besplatno liječenje.

Reha Centar

Demobilisanim borcima je noćas zbog lošeg zdravstvenog stanja, iscrpljenosti i umora ukazana i ljekarska pomoć.

Tokom noći i jutros su im se pridržili i demobilisani borci iz drugih kantona, pa ih je sada ipred zgrade Vlade Federacije više od 400, potvrdio je za BHRT Ibrahim Hasanović, demobilisani borac iz Teočaka.

Poziv za pregovore i dalje otvoren

Iako je sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas u Mostaru, radna grupa Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH je i Sarajevu i spremna je primiti predstavnike demobilisanih boraca koji su treće jutro dočekali pred zgradom Vlade, potvrđeno je za agenciju Fena iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da je poziv otvoren od prvog dana protesta, ali da se okupljeni demobilisani borci ne odazivaju i ne žele pregovarati.

Traže uspostavljenje jedinstvenog registra boraca i pravo na borački dodatak u visini najniže penzije u Federaciji BiH.

Resorni ministar Salko Bukvarević novinarima je jučer kazao da su u parlamentarnu proceduru upućene izmjene zakona o pravima branilaca da bi se stvorila zakonska osnova za izradu i objavu jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, što je jedan od njihovih zahtjeva.

Također, u parlamentarnoj proceduri je i Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Provedena je i javna rasprava u devet od deset kantona, nakon čega će zakon biti upućen u daljnju proceduru.

Grupa demobiliziranih boraca iz Tuzlanskog kantona u četvrtak prošle sedmice, u znak protesta, pješke je krenula u Sarajevo, gdje su im u ponedjeljak podršku pružili i demobilizirani borci iz drugih gradova.

U srijedu su ispred zgrade Vlade FBiH postavili nekoliko šatora koje im je doniralo Udruženje maloljetnih boraca Armije RBiH – Novi Grad Sarajevo.

BHRT / aktuelno.ba

Komentari

Komentara