Delegacija Vlade TK u posjeti Gračanici  

Spread the love
Menprom

Današnjom posjetom Gračanici Vlada je nastavila posjete gradovima i općinama s ciljem upoznavanja sa planovima, ali i potrebama lokalnih zajednica u smislu investiranja u infrastrukturne projekte. Tokom sastanka u Gradskoj upravi gradonačelnik Nusret Helić je prezentirao privredne, prostorne i druge potencijale Gračanice, ali i ukazao na neke od prioritetnih problema s kojim se susreću. Prije svih to se odnosi na nedostatak adekvatne deponije smeća, neophodnost regulacije korita i smanjenja zagađenosti rijeke Spreče.

Reha Centar

„Također, trenutna putna inrastruktura, položaj Gračanice i usmjerenost na protok saobraćaja kroz centar grada zahtijeva kvaliteniju uređenost i značajnije investicije u ovoj oblasti“, kazao je gradonačelnik Helić te dodao da se Gračanica sa svojih oko 2000 srednjoškolaca susreće sa nedostatkom sportske dvorane

„Mi smo započeli izgradnju sportske dvorane. Kantonalna vlada je to svojevremeno pomogla sa određenim iznosom, ali taj projekat zahtijeva dodatna finansijska sredstva kako bi bio konačno završen“, zaključio je Helić.

Tokom sastanka istaknut je i nedostatak električne energije u industrijskoj zoni, što je ograničavajući faktor za brži privredni razvoj i realizaciju novih poslovnih projekata. U pogledu stvaranja preduslova za razvoj privrede, gradonačelnik Helić je iskazao neophodnost usklađivanja prostornoplanskih dokumenata sa zahtjevima lokalnih zajednica.

„Mnogo puta smo do sada bili i zapostavljeni i izostavljeni prilikom planiranja podrške viših nivoa vlasti, te nas je to opredijelilo da se malo više uzdamo u vlastite kapacitete“, zaključio je Helić izražavajući očekivanje da će doći do promjene u pristupu.

„Mi smo  jedno tijelo, jedna struktura koja vodi računa o svojim građanima. U tom svjetlu, cilj nam je napraviti integralni pristup i potaknuti ravnomjeran razvoj svih sredina u našem kantonu. To podrazumijeva i razmjenu iskustava i pomoć jednih sredina drugima. Gračanica je jedna od prvih sredina po brzini razvoja privrede ali i sredina sa izuzetno visokim iznosom prijavljene dobiti u privredi. To nam je primjer kako sredine koje imaju značajnih infrastrukturnih poteškoća mogu i trebaju raditi na poticanju razvoja privrede“, kazao je premijer Kadrija Hodžić, te dodao da je Vlada jako raspoložena da podrži projekte koje Gračanica kandidira, a Vlada će i kroz planske dokumente dat podršku ostvarivanju razvojnih ciljeva ove lokalne zajednice.

„Kada je u pitanju Gračanica, u pregovorima smo sa Vladom FBiH da pokrenemo priču o kvalitetnijem uvezivanju Tuzle prema Doboju, što će značajno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu na području Gračanice, te ovu sredinu kvalitetnije povezat i sa Tuzlom na istoku i sa Dobojem na zapadu“ zaključio je premijer Hodžić, te sa ministrima obrazovanja i nauke, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavio značajnija ulaganja u oblasti obrazovanja, vodoprivrede, regulacije i zaštite vodotoka.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima u Gradskoj upravi, delegacije Kantonalne vlade i Grada Gračanice posjetile su kompanije Plastex, Variplast i Indeks.

Plastex i Variplast se bave tehnologijom prerade polimernih materijala i izradom fleksibilne ambalaže, te pripadaju samom vrhu bosansko-hercegovačkih prerađivača polimernih materijala.

Kompanija Indeks. Osnovana još davne 1985. godine ova izvozno orijentirana kompanija nastavila je tradiciju obrade metala na području Gračanice, a sposobnost izvršavanja visoko sofisticiranih zadataka prepoznali su brojni poslovni partneri iz Europske unije, rečeno je danas.

„Današnja posjeta pozitivno je osvježenje i kompanije koje smo posjetili vrijedi pomoći da ubrzaju svoj razvojni put. Koliko smo danas imali priliku da vidimo, cjelokupan rast i razvoj kompanija baziran je prvenstveno na zdravoj poslovnoj politici i jasnoj viziji razvoja”, zaključio je premijer Hodžić predstavljajući ovogodišnje programe poticaja i pomoći privrednim subjektima na području našeg kantona.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara