Delegacija Vlade TK posjetila Kalesiju

Spread the love
Menprom

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem posjetila je danas Općinu Kalesija. Općinski načelnik Sead Džafić je premijera i ministre upoznao sa projektima koje je Kalesija kandidirala ka Vladi Tuzlanskog kantona, a koji se tiču kapitalnih i infrastrukturnih investicija u ovu općinu.

Reha Centar

Između ostalog to se tiče izdvajanja finansijskih sredstava za put lokalne putne pravce u Kalesiji, kao i za projekte koji se tiču vodosnabdijevanja naselja na području Općine. Općinski načelnik je ministra poljoprivrede Zukića upoznao i sa problemom koji se tiče pretvorbe poljoprivrednog zemljišta, koje je predviđeno za industrijsku zonu.

Premijer Gutić rekao je da će Vlada, u duhu ravnomjernog razvoja, kao što je to i do sada radila, pomagati razvoj kalesijskog kraja.

„Kalesija je i u proteklom periodu bila tretirana na realan i ravnopravan način sa svim drugim lokalnim zajednicama. Određeni disonantni tonovi na relaciji Općina – Vlada su posljedica nerazumijevanja u smislu nadležnosti jednog i drugog nivoa vlasti. Kada govorimo o infrastrukturnim projektima za narednu godinu, Vlada će putem nekoliko ministarstava, čiji su ministri danas u delegaciji Vlade, podržati sve one projekte koji budu blagovremeno kandidovani prema Vladi i koji od strane resornih ministara budu ocijenjeni kao zadovoljavajući“, rekao je premijer Gutić.

U vezi sa nedavnim investicijama na području Kalesije premijer akcentira da je Vlada preko 3 miliona KM uložila u oblasti vodoprivrede, prostornog uređenja i zaštite okolice, unutrašnjih poslova i putne infrastrukture.

„Ove godine očekujemo da općinska administracija u Kalesiji, ali i drugim općinama,  pravovremeno kandidiraju svoje projekte, kako nam se ne bi dešavalo da nam, kao što je to bio slučaj upravo sa Kalesijom, da nam sredstva ostaju neiskorištena“, rekao je premijer Gutić.

Pomoć u rješavanju problema koji se tiču poljoprivrednog zemljišta obećao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić istakavši da su industrijske zone prioritet jer će doći do novih zapošljavanja, tako da će ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta biti prioritetno rješavani.

“Moram da kažem da smo mi iz vodnih naknada za Kalesiju izdvojili mnogo sredstava, ali u 2015. i 2016. godini nisu iskorištena sredstva zbog propusta u ovoj Općini. Nadam se da se to neće dešavati sada u ovom periodu“, rekao je ministar Zukić.

Ministar policije Husein Topčagić načelnika je upoznao sa aktivnostima koje se provode na uređenju šalter sale CIPS-a u policijskoj stanici Kalesija gdje je uloženo oko 120.000 KM. Ministar Topčagić je rekao da je u 2016. godini uloženo i oko 100.000 KM u uređenje objekta PS Kalesija, te zatražio pomoć Općine Kalesija u iznalaženju prostora za arhivu ove institucije.

Svoju pomoć ponudio je i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović koji je prije nekoliko dana sa načelnikom Kalesije Sead Džafićem potpisao ugovor vrijedan 102.000 KM a tiče se projekta „Jačanje tehničkih kapaciteta za prikupljanje i odvoz otpada na području općine Kalesija“.

On je obećao da će saradnja biti nastavljena te se nada da će Općina Kalesija i dalje kvalitetnim projektima aplicirati na Javne pozive ovog ministarstva.

Osim premijera Gutića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Ferhatović, ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, te Osman Turić iz JU Direkcija regionalnih cesta TK.

aktuelno.ba / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara