Delegacija Vlade posjetila Općinu Živinice

Spread the love
Menprom

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, boravila je u službenoj posjeti Općini Živinice. Na sastanku sa načelnikom općine Samirom Kamenjakovićem je razgovarano o saradnji između Vlade i Općine, kao i o unaprjeđenju rada Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Reha Centar

„Ono što bih ja istakao kao najvažnije o čemu smo razgovarali je toplifikacija Općine Živinice i projekat razvoja Međunarodnog aerodroma Tuzla koji je strateški važan za Općinu Živinice, Iz tog razloga od nas je traženo da se riješe određeni imovinsko – pravni odnosi i mi smo to već usaglasili, za dva dana će biti spremno i ići će ponovo na vijeće”, rekao je načelnik Kamenjaković.

„Interes svih nas, ne samo Vlade Kantona je razvoj našeg Međunarodnog aerodroma Tuzla. Obzirom da se Aerodrom u katastru vodi na području Općine Živinice potrebno je da općinske službe idaju što prije nekoliko dokumenata u vezi sa imovinsko – pravnim odnosima. Smatramo da Općina Živinice odnosno njihova geodetska služba tu može pomoći”, rekao je premijer Gutić i dodao da Vlada Tuzlanskog kantona ove godine planira ulaganje u infrastrukturne objekte Aerodroma u visini od 6 miliona KM.
Podsjećamo, radi se o izgradnji nove terminalne zgrade, a očekuje se i da Uprava za indirektno oporezivanje realizira značajnu investiciju od dva miliona konvertibilnih maraka. U oma projekta potrebna je pomoć Općine Živinice u rješavanju imovinsko – pravnih odnosa.
Također, razgovarano je i o određenim temama kada je u pitanju zdravstvo, tačnije Dom zdravlja u Živinicama. Na današnjem sastanku otvoreno je pitanje delegiranja odnosno imenovanja članova Upravnog odbora u Domu zdravlja Živinice.
„Upoznali smo načelnika Kamenjakovića sa problemima sa kojima se susrećemo i tražimo samo da se ispoštuje zakonska procedura u kojoj Vlada kantona odnosno resorno ministarstvo zdravstva imenuje jednog člana Upravnog odbora Doma zdravlja u Živinicama ispred Vlade” rekao je premijer Gutić. „Kao što znate Općinsko vijeće je odbilo prijedlog Vlade kantona, odnosno prijedlog Ministarstva zdravstva i mi tu nećemo pristajati na bilo kakve ucjene, znači mi ćemo ponoviti isti prijedlog koji je ranije dostavljen Općinskom vijeću radi imenovanja u Upravni odbor” zaključio je Premijer.
Također, razgovarano je o međusobnoj saradnji između Općine Živinice i Vlade kantona, kantonalnim resursima na koje Živinice mogu računati u 2017. godini. Rezimirano je ono šta je Vlada uradila u protekle dvije godine, posebno u 2016. godini za Općinu Živinice. Radi se o skoro 4 miliona KM koje je Vlada putem određenih projekata implementirala na području Živinica.
„Mi smo, na početku našeg mandata, rekli da je politika ove Vlade politika ravnomjernog razvoja i mislim da to pokazujemo na pravi način na primjeru saradnje, odnosno ulaganja u Općinu Živinice”, zaključio je na kraju premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.
Osim premijera Gutića današnjem sastanku su prisustvovali ministri zdravstva i trgovine, turizma i saobraćaja Bahrudin Hadžiefendić i Mirsad Gluhić, te direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović.

Press Vlade TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara