Delegacija Vlade posjetila CROPS

Spread the love
Menprom

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem danas je posjetila Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući, na području općine Lukavac. Razgovarano je o radu i aktivnostima Centra, problemima s kojima se Centar susreće u svom radu, kao mogućnostima za njegov dalji razvoj i unaprjeđenje. Kako je istakao direktor Centra Nermin Mujkanovi, u Centru trenutno boravi 15 štićenika, a rehabilitacija traje godinu dana.

Reha Centar

„Statistike pokazuju da Centar u Smolući ovisnicima pruža dobru terapiju, jer je prosjek izliječenih ovisnika veći od nekih razvijenih Evropskih zemalja. Više od 40 posto štićenika ove ustanove više ne vraća narkoticima“, rekao je direktor Nermin Mujkanović, te dodao da je to najvećim dijelom zasluga stručnog osoblja i kvalitetnog programa odvikavanja.

Podsjećamo CROPS je 2004. godine osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine je postao javna ustanova za čiji rad Vlada svake godine izdvaja oko 240.000 KM. U prošloj godini realizovano je niz aktivnosti koje su poboljšale uslove boravka i rehabilitacije štićenika u ovoj ustanovi. Direktor Centra za rehabilitaciju ovisnika ističe da je današnja posjeta prvi primjer da nakon 10 godina premijer Kantona posjeti ovu ustanovu, čime je pokazano intresovanje za probleme sa kojima se suočavaju ovisnici, ali i sam Centar.

„Zavidni rezultati koje ostvaruje ovaj centar u okviru svoje humane misije potakli su nas na razmišljanje kako im pružiti još bolje uslove za rad i dalji razvoj, jer nažalost u današnje vrijeme centri ovog tipa su potreba savremenog društva“ rekao je premijer Gutić i, zajedno sa ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak Zoranom Jovanovićem i ministrom zdravstva Bahrudinom Hadžiefendićem, izrazio spremnost Vlade da putem kapitalnih ulaganja pomogne realizaciju nekih većih infrastrukturnih projekata u Centru. Putem Programa utroška sredstava od ekoloških naknada mogao bi se podržati projekat utopljavanja objekata u kojima Centar radi i u kojima borave štićenici. A Vlada će nastojati pomoći i proširenje Centra, kako bi on mogao obuhvatiti i žensku populaciju, rečeno je danas.

Press Vlade TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara