Defileom zastava slobode uz prigodan program obilježena 27. godišnjica od formiranja 2. korpusa ARBiH

Menprom

Misionari čuvanja i njegovanja sjećanja na sve naše bosanske gazije, šehide i poginule borce Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona i ove godine je upriličila niz događaja a sve u povodu obilježavanja 27. godišnjica od formiranja  2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Rental Travel

Posljednjih nekoliko dana predstavnici boračkih organizacija su zajedno sa delegacijama Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona obišli mezarja i šehitluke svih narodnih heroja oslobodilačkog rata u svim općinama i gradovima Tuzlanskog kantona, a upriličena je i posjeta Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, te šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Kruna svega je bila centralna manifestacija u tuzlanskom Mejdanu uz prisustvo nekoliko hiljada posjetilaca na kojoj su predstavljene ratne zastava svih jedinica 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a ceremoniji je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Dodijeljena su i priznanja od strane Saveza RVI TK zaslužnim pojedincima i institucijama pa je tako zahvalnicu za nesebičan doprinos njegovanja tradicije i sjećanja na odbrambeno oslobodilački rat 1992-95. dobio 1. pješadijski rendžerski puk OS BiH, dok je Zlatni znak uručen premijeru Vlade TK Denijalu Tulumoviću.

Prisutnim gostima su se obratili ispred Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović, general – major u penziji Hazim Šadić, premijer Vlade TK Denijal Tulumović, ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević, te na samom kraju član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Svi oni zajedno u svojim obraćanjima su istakli da je 2. korpus Armije RBiH dao nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine a da su svjetionici te borbe  tri narodna heroja sa ovih prostora, Hajrudin Hajro Mešić, Nesib Malkić i  Senad – Mehdin Hodžić.

Smotru sjećanja na 2. korpus Armije RBiH sojim izvedbama uveličali su vokalni solisti, folklorni ansambl i hor UKUD “Zvonko Cerić”.

M.T.

 

 

Komentari

Komentara