Dani otvorenih vrata Filozofskog fakulteta

Spread the love
Menprom

Manifestacijom „Dani otvorenih vrata“ Filozofski fakultet se predstavlja budućim studentima i svim zainteresovanim građanima. Ovo je jedan od načina tržišnog razmišljanja Filozofskog fakulteta i predstavljanja onoga čime se bavi i šta sve nudi budućim studentima, te pozicioniranjem na tržištu visokog obrazovanja.

Reha Centar

Za Filozofski fakultet u Tuzli može se kazati da predstavlja „univerzitet u malom“. Na 11 odsjeka zaposleno je 65 nastavnika i 16 saradnika uz činjenicu da je do sada na ovom fakultetu diplomiralo 8680 studenata, magistriralo 313 magistranata i doktoriralo 43 doktoranta. Tim povodom Asocijacija studenata Filozofskog fakulteta danas je upriličila studentsku konferenciju pod nazivom „Unaprjeđenje uslova studiranja, potrebe, izazovi i perspektive“. U ovom procesu poboljšavanja uslova studiranja i perspektivi Filozofskog fakulteta u Tuzli Vlada Tuzlanskog kantona ima veliku ulogu.

Stoga se uvodnim obraćanjem prisutnim studentima i profesorima obratio se i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

„Gledajući u budućnost, uzimajući u obzir, perspektive i izazove u društvenim i humanističkim naukama, ali i potrebe tržišta rada, moramo istaći da se Filozofski fakultet danas ponovno nalazi na svojevrsnoj prekretnici. Uzimajući u obzir način kako je na takve izazove Fakultet odgovarao u prošlosti siguran sam da ćemo i na ovaj izazov zajedno uspješno odgovoriti“ rekao je premijer Gutić i dodao da su novi društveni tokovi pred nas postavili nove kadrovske zahtjeve, na koje akademska zajednica mora iznaći adekvatan odgovor.

„Ako u ovom momentu imamo veliki broj diplomiranih pedagoga/psihologa, profesora razredne nastave, socijalnih radnika, zašto ne bismo mogli školovati nove kadrove diplomiranih psihologa, zatim Razredna nastava s Engleskim jezikom, Sociologija s socijalnim radom, Filozofija s Njemačkim jezikom, Bosanski jezik s Turskim jezikom, Diplomatija i međunarodni odnosi sa Filozofijom i Sociologijom. Tržište nam neminovno traži usko specijalizirani kadar psihologa, i vrijeme je da razmišljamo o razdvajanju odsjeka“ rekao je premijer Gutić akcentirajući da se ipak morama posebno zaštiti nacionalna grupu predmeta Bosanki jezik, Historija, Filozofija i sociologiju bez kojih Filozofski fakultet ne bio filozofski.

Na kraju svog obraćanja Premijer je zaključio da uloga i značaj Filozofskog fakulteta imaju „viši cilj“, „jer ako filozofija, jezik, historija, kultura i umjetnost najbolje ističu duhovnost jednog naroda, onda Filozofski fakultet ima posebnu ulogu i značaj u afirmisanju bosanskohercegovačkog identiteta“.

Press Vlade TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara