Dani evropskog naslijeđa u TK: Štimung bosanskog saza je nešto posebno VIDEO

Menprom

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i ove godine obilježava Dane evropskog naslijeđa, koji se kroz razne manifestacije obilježavaju u evropskim zemljama i imaju za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

Reha Centar

Tako će u periodu od 22. septembra do 6. oktobra 2022. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i u okviru Dana evropskog naslijeđa osam ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona realizovati programe koji su dio manifestacije “Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa”.

Tako će u pet gradova Tuzlanskog kantona biti realizirani brojni programi, radionice, okrugli stolovi, predstave i koncerti, koji za cilj imaju promociju bosanskog saza i svega što se veže uz ovaj instrument, koji se duboko ukorijenio u bh. kulturu i tradiciju.

Manifestaciju će zajednički realizovati Bosanski kulturni centar TK Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Muzej Istočne Bosne, Bosanski kulturni centar Živinice, Bosanski kulturni centar Gračanica, Centar za kulturu i informisanje Srebrenik i Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.

Ova velika kulturna i za Tuzlanski kanton značajna manifestacija predstavljena je danas  na press konferenciji u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Predstavnicima medija na press konferenciji su se obratili  Ivana Mijatović, ministricaza kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona, Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC Tuzlanskog kantona, Nadira Duraković, direktorica JU Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac te Mirza IbrišimovićdirektorJU Centar za kulturu i informiranje Srebrenik.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara