Dani evropskog naslijeđa: “Izložba narodnih nošnji sjeveroistočne Bosne” od 9. oktobra u Galeriji BKC TK

Menprom

Dani evropskog naslijeđa, u okviru kojih se kroz manifestacije i programe u evropskim zemljama pa tako i u Bosni i Hercegovini, želi privući pažnja javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, u Bosanskom kulturnom centru TK se obilježavaju već četvrtu godinu za redom.

Reha Centar

Ove godine Dane evropskog naslijeđa BKC TK će obilježiti kroz manifestaciju “Igre i običaji sjeveroistočne Bosne kao Evropsko naslijeđe” koje u periodu od 25. septembra do 19. oktobra 2023. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, realizuje devet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona.

BKC TK će realizovati dva programa u okviru ove manifestacije: „Izložbu narodnih nošnji sjeveroistočne Bosne“ (09.10.2023. 18,30 sati, Velika galerija BKC TK Tuzla) i Stručno-naučno savjetovanje na  temu „Igre i običaji sjeveroistočne Bosne“ (13. 10. 2023. 15,00 sati, Velika galerija BKC TK Tuzla).

Izložbu će u saradnji sa timom za galerijsko-scenske poslove JU BKC TK pripremiti Sanela Čičkušić, zaljubljenik u foklor, stare zanate i umjetnost. Članica je KUD-a Modrački mornari, osnivač i rukovodilac sekcije “Žene za tradiciju”, te učesnica raznih etno radionica u zemlji i regionu, kao i takmičenjima za replike nošnji iz Bosne i Hercegovione. Edukator je u tehnikama veza i kreatorka brenda Amulet inspirisan tradicijom.

Na izložbi će biti predstavljeni originalni primjerci narodne nošnje svih naroda iz Bosne i Hercegovine kao i neke replike izrađene u radionici “Žene za tradiciju”, te brojni predmeti iz privatnih sehara više kolekcionara.

Izložba će biti postavljena u Velikoj galeriji BKC TK do 13.10. 2023. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara