Danas se obilježava blagdan Svih svetih

Spread the love
Menprom

Blagdan je Svih svetih, koji se u hrvatskim govornim inačicama naziva još i Sesvete, Sisveti ili Sisvete, a njime Katolička crkva slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji to još nisu.

Reha Centar

Sarajevo: Sveta misa u Katedrali Srca Isusova

U Sarajevu je obilježavanje svetkovine Svih svetih započelo svetom misom u Katedrali Srca Isusova koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U obraćanju okupljenim vjernicima, nadbiskup Puljić je rekao da svetkovinom Svih svetih slavi sve one koji su i “mučeničkom smrću postigli nebo, ali i sve one koji su bili vjerni, odani Bogu”.

Osvrnuvši se na ljudsku potrebu da nađe dobro, pravdu i pravednost u životu, Puljić je ocijenio i da je “ljudska pravednost mnogima donijela suze”.

-Gledajući tolike izbjeglice, to je došlo od ljudske moći. Ljudska pravednost je ostavila ljude i bez života i bez domova. Ljudska pravednost često služi interesima politike. Politika bi trebala služiti čovjeku, ali vidimo da politika zloupotrebljava čovjeka, manipulira čovjekom – rekao je, između ostalog, Puljić.
U obraćanju vjernicima, ukazao je na značaj da se i u teškim trenucima sačuva povjerenje u Boga.

Osim svete misa održane u Katedrali Srca Isusova, u Sarajevu će na svetkovinu Svih svetih biti održane i svete mise na groblju u župi Stup te na groblju “Sv. Josip“ na Koševu.

Banja Luka: Katolici  na misi na svetkovinu Svih svetih

Malobrojni banjalučki katolici okupili su danas u Katedrali svetog Bonaventure u Banjoj Luci na svetoj misi u povodu svetkovine Svih svetih (Sisveti ili Sisvete).

Radni je dan pa je i malo vjernika, iako na njihov sve manji ukupan broj na prostoru Banje Luke već godinama upozorava banjalučki biskup mons. Franjo Komarica.

Oni koji su preostali na ovom prostoru danas zajednički mole za sve svete i blažene, poznate i nepoznate i bez obzira na to jesu li već kanonizirani ili nisu.

I danas i sutra, na Dušni dan, rimokatolici će obići i groblje u Pavlovcu i groblje “Sv.Marko“ u spomen svih pokojnih, gdje će također biti održane mise.

Praznik Svi sveti

Tradicionalno, tog se dana posjećuju posljednja počivališta članova porodice i najmilijih, uređuju njihovi grobovi, nosi svijeće i pale svijeće.

Paljenje svijeća odraz je mišljenja da živi na taj način osiguravaju svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama dati toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Dan kasnije, 2. novembra, obilježava se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan.

U Bosni i Hercegovini na dan Svih svetih služe se mise za  poginule u  ratu.

Komentari

Komentara

Posted In: