Danas je Međunarodni Dan žena: Borba za ravnopravnost još uvijek traje

Spread the love
Rental Travel

Međunarodni Dan Žena već tradicionalno se slavi 8. marta svake godine. Na današnji dan se slave žene širom svijeta, njihovi ekonomski, socijalni i politički uspjesi.

Reha Centar

Proslave 40. Međunarodnog dana žena – 8. marta, širom svijeta obilježiće pozivi na akciju, pošto se borba za jednakost suočava sa novim prijetnjama, navela je agencija Frans pres.

Više miliona žena protestovalo je proteklih mjeseci na ulicama svjetskih metropola zbog ubistva žena u Latinskoj Americi, evropskih pokreta koji se protive abortusu i mačistički nastrojenih muškarca na vlasti.

“Međunarodni dan žena 8. mart ne služi samo u znak sjećanja na pobornice ženskih prava i proslavljanje uspjeha iz prošlosti, već kao prilika da više razmislimo o sadašnjoj situaciji”, rekla je poljska političarka i predstavnica komiteta “Sačuvajmo žene” (Save Women) Barbara Novacka.

U izjavi za agenciju Frans pres uoči Međunarodnog dana žena koji su 1977. godine ustanovile UN, Novacka je rekla da i dalje ima mnogo toga da se učini kada je u pitanju uloga žena na tržištu rada, u društvu i u politici.

Pojedini razvoji događaja do kojih je nedavno došlo zabrinuli su feministkinje zbog ključnih pitanja kao što su pravo na abortus, jednake plate za žene i za muškarce, kao i rodno zasnovano nasilje.

Zabrinutost za prava žena zbog seksističkih stavova muškaraca dovela je do ženskih marševa poslije inauguracije američkog predsjednika Donalda Trampa krajem januara. Dva miliona žena protestovalo je na ulicama širom svijeta, a ponajviše u Vašingtonu, gdje su organizatori demonstracija poručili da “to nije kraj”.

Ženski marš širom svijeta (januar, 2017. )

Međunarodni dan žena, 8. mart obilježava se kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Taj praznik ustanovljen je u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Inicijativu za taj praznik dala je njemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin, a prvo obilježavanje Dana žena je bilo 1911. godine u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

 

 

Klara Cetkin

AFP navodi da se žene u svijetu i dalje suočavaju sa borbom za jednaka primanja, pošto imaju manju platu od muškaraca u prosijeku za 23 odsto.

Procijenjuje se da će ovim tempom biti potrebno 70 godina da se premosti taj jaz, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Statistika je takođe zabrinjavajuća kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Prema podacima UN, oko 35 odsto žena širom svijta bile su žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja. Oko 200 miliona žena i devojaka podvrgnuto je sakaćenju genitalija, a 700 miliona udato je prije svoje 18. godine.

Frans pres navodi da za aktiviste kao što je Novacka, poruka ženama koje se bore za svoja prava glasi: “Osjećamo bijes, ali znamo da nismo bespomoćne”.

Agencija “UN žene”: Svaka treća žena žrtva nasilja

Nasilje je najveći problem sa kojim su žene suočene – svaka treća žena u svijetu iskusi fizičko ili seksualno nasilje, a 50 odsto žena ubiju njihovi partneri ili članovi porodice, pokazuju podaci agencije “UN žene”.

Izvršna direktorica ove agencije Pumzile Mlambo-Ngcuka upozorava da se, uprkos decenijama napora u ostvarivanju jednakih prava, ni za jednu zemlju ne može reći da ima rodnu ravnopravnost.

Agencija “UN žene” pokrenula je svjetsku koaliciju za borbu protiv nejednakosti plata tokom skorog sastanka Komisije UN o statusu žena.

Oko 120 miliona djevojaka širom svijeta, ili, otprilike, svaka deseta, bila je prisiljena na seks ili druge oblike polnog zlostavljanja, upozorava Agencija.

Čak se i zemlje koje imaju najviše pokazatelje polne ravnopravnosti poput Islanda, još uvijek suočavaju sa nasiljem nad ženama, prenose analitički portali.

Više žena u parlamentu Afganistana nego u američkom Kogresu

Žene imaju 28 posto mjesta u afganistanskom parlamentu u usporedbi s 19 posto u američkom Kongresu, navodi se u statističkim podacima Svjetske banke za 2016. godinu.

BHRT – aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara