Danas je Međunarodni dan Prve pomoći

Spread the love
Rental Travel

Dan Prve pomoći, koji je Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uveo 2000. godine, prilika je za podizanje svijesti o činu spašavanja života. Obilježava se svake godine druge subote u mjesecu septembru. Ove godine na Svjetski dan prve pomoći, tema je “Prva pomoć u školama”, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Reha Centar

Škole su sigurnije uz prvu pomoć

Prije stotinu pedeset godina, bitka u sjevernoj Italiji potaknula je ideju koja je od tada promijenila svijet. Dana 24. juna 1859. Henry Dunant, mladi ženevski biznismen, svjedočio je zastrašujućim patnjama i agoniji nakon bitke kod Solferina. Mobilizirao je civilno stanovništvo, uglavnom žene i djevojke da se brinu o ranjenicima bez obzira na njihovu ulogu u sukobu. Osigurao ih je potrebnim materijalom i zalihama i pomogao u osnivanju privremenih bolnica. Njegova knjiga “Sjećanje na Solferino” nadahnula je osnivanje Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) 1863. godine.

– Potreba za humanitarnom akcijom i danas je od vitalne važnosti kao i 1859. Milioni ljudi svake godine budu povrijeđeni ili ubijeni zbog neadekvatnog odgovora ili nedostatka pravovremene pomoći. Neposrednim preduzimanjem mjera i primjenom odgovarajućih tehnika dok se čeka stručna pomoć može se znatno smanjiti broj smrtnih slučajeva i povreda kao i uticaj katastrofa i svakodnevnih vanrednih situacija. Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć. To je vitalni početni korak za pružanje efikasne i brze akcije koja pomaže u smanjenju ozbiljnih povreda i poboljšanju šansi za preživljavanje, ističe Lejla Selimović iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

Nesumnjivo je da znanje prve pomoći promovira sigurnije i zdravije okruženje. Imati osoblje i studente koji su dobro opremljeni vještinama prve pomoći doprinosi povećanju sigurnosti škola. Mnogi učenici dožive nesreće dok su u školi. Nesreće mogu dovesti do jednostavnih povreda, ozbiljnih rana ili fraktura.

Međutim, žrtvi se može pružiti početna pomoć dok ne dođe zdravstveni radnik. Važno je imati obučeno osoblje i učenike koji mogu iskoristiti svoje vještine i poduzeti brze mjere za liječenje pogođene osobe, te primijeniti prave postupke kako bi spriječili veću štetu.

Da bi se obezbijedila sigurnost svih članova osoblja i učenika, važno je imati prvu pomoć u školama. Od vitalne je važnosti upoznati sve s osnovnim metodama koje bi trebali primijeniti nakon što se dogodi nesreća.

Osnovno znanje prve pomoći pomaže u tretiranju krvarenja, opekotina, toplotnog udara, nereagiranja ili nesvjestice, povrede glave, kostiju, mišića, zglobova, gušenja, bolova u prsima, astme, alergijskih reakcija i slično, kažu u INZ-u.

U ZDK aktivnosti za primjer

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je do prošle godine kao redovnu programsku aktivnost svake godine radila na povećanju sigurnosti u školama kroz edukacije iz prve pomoći, nastojeći da se periodično obuhvate sve ciljne grupe – nastavno i drugo osoblje i učenici u svim osnovnim i srednjim školama, osoblje u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, studenti fakulteta, kao i ekipe prve pomoći (sekcije) u osnovnim i srednjim školama u ZDK. Ove aktivnosti su privremeno morale biti zaustavljene zbog situacije sa COVID-19 i zatvaranjem škola.

Osim edukacija u školama, redovno se priprema i distribuira štampani materijal koji služi kao uputa za pružanje prve pomoći, plakati koji su izloženi u školskim hodnicima i učionicama, brošure koje se distribuiraju učesnicima edukacija, ali i prilikom izdavanja vozačkih dozvola u stanicama policije, te putem benzinskih pumpi.

Materijal, koji se dijeli vozačima, dostupan je i na web stranici Instituta, ONLINE, za preuzimanje putem linka https://bit.ly/3hkpMxu.

 

Također, u saradnji sa Crvenim križem Grada Zenica štampana je i distribuirana svim školama u ZDK knjiga sa naslovom „Prva pomoć za djecu, zdravstvene laike i polaznike kurseva prve pomoći“ koja ne sadržava stručne izraze, nego su tekst i ilustracije potpuno prilagođeni djeci i osobama koje se profesionalno ne bave zdravstvom.

Od septembra ove godine Služba za školsku higijenu Instituta pokrenula je online edukaciju o pružanju prve pomoći za svo nastavno i drugo osoblje u školama na području ZDK. Ova online edukacija provodi se uz pomoć platforme Moodle, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškim zavodom Zenica.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara