Danas je Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica”

Spread the love
Rental Travel

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti su saopćili da posebno ističu važnost obilježavanja Dana ružičastih majica, koji se danas obilježava, a s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te uključivanja, ohrabrivanja i poticanja djece i mladih na aktivnu društvenu djelatnost i preuzimanje obaveze i odgovornosti prevencije vršnjačkog nasilja.

Reha Centar

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković ovom prilikom je istakla angažman Ministarstva na osnivanju Interresornog stručnog tima za izradu Okvirnog plana prevencije i sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH, koji okuplja predstavnike federalnih i kantonalnih ministarstava obrazovanja, socijalnog rada i politike, zdravstva i MUP-a, te kantonalnih vlada.

– Ovo je pitanje društvene odgovornosti, zajedničkog djelovanja i zajedničkih rješenja s ciljem stvaranja sigurnog i nenasilnog okruženja u školama u cijeloj Federaciji BiH. Ne smijemo zakazati kada je u pitanju vršnjačko nasilje, niti dopustiti da ova tema padne u zaborav – kazala je ministrica Duraković.

Federalna ministrica je napomenula da će Ministarstvo u ovoj godini za ovu važnu tematiku izdvojiti značajna sredstva, nastavljajući podržavati brojne projekte s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja, te sretnijeg i mirnijeg odrastanja naše djece i mladih.

Ministrica Duraković je pozvala sva nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja da se pridruže obilježavanju ovog značajnog datuma, kako bi udruženi podigli glas protiv vršnjačkog nasilja.

Ministrica je, navodi se u saopćenju Ministarstva, pozvala sve učenike, nastavnike i građane da obuku majice ili neki drugi odjevni predmet ružičaste boje i tako poruče da ne podržavaju nasilje među mladima.

– Dan ružičastih majica, poznatiji kao „Pink Shirt Day“, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se u svijetu zadnje srijede u mjesecu februaru. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi, u kojoj je inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno sistematično zlostavljanje jednog dječaka. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegove školske kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije, i međunarodno prepoznate borbe protiv sve prisutnijeg nasilja među vršnjacima. Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini se obilježava od 2016. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara