Danas je Međunarodni dan dječijih prava

Spread the love
Menprom

Povodom obilježavanja 20. novembra, Međunarodnog dana dječijih prava, odnosno 28. godine od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, u Sarajevu će danas UNICEF, u saradnji sa Savjetom za djecu BiH i Institucijom Ombudsmena BiH, organizovati posebnu konferenciju za novinare u okviru akcije “Djeca preuzimaju 2017”.

Reha Centar

“Plan je da djeca preuzmu vidljive uloge u javnosti kako bi se izjasnili o pitanjima koja se tiču djece u BiH i širom svijeta. Želimo da 20. novembar – Međunarodni dan dječijih prava, postane dan `Za djecu, od djece` širom svijeta”, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Ovom prilikom biće govora o UNICEF-ovoj globalnoj akciji u saradnji sa djecom i adolescentima, i uz učešće brojnih partnera, medija, poznatih ličnosti i zvaničnika, a odabrana tema u BiH je zaustavljanje nasilja nad djecom, sa posebnim fokusom na tjelesno kažnjavanje i nasilno disciplinovanje.

Posebni gosti biće djeca-mladi reporteri i mladi aktivisti koji će podijeliti svoje dojmove sa susreta sa ambasadorom Švedske, zemlje koja je prva na svijetu 1979. godine uvela potpunu zabranu tjelesnog kažnjavanja djece u svakom okruženju.

Povodom obilježavanja ovog datuma, a u okviru kampanje UNICEF-a pod nazivom „Djeca preuzimaju 2017“, u kabinetu gradonačelnika Tuzle, održaće se Dječiji Kolegij gradonačelnika.

Kolegij će danas simbolično voditi vode djeca, a tema o kojoj će razgovarati biće unapređenje kvaliteta života najmlađih na području grada Tuzla. Dječijem Kolegiju gradonačelnika će prisustvovati i gradonačelnik Tuzle i njegovi saradnici, kako bi dali podršku i ohrabrenje djeci u ostvarivanju njihovih prava.

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava u Republici Srpskoj (RS) biće održana u Banjaluci.

Tom prilikom biće uručene nagrade za najbolje radove o temi dječijih prava.

Radove su savjeti učenika osnovnih i srednjih škola mogli poslati do 10. oktobra na konkurs koji je ovim povodom raspisao Republički pedagoški zavod u saradnji sa Ombudsmenom za djecu RS.

BHRT

Komentari

Komentara