Danas je Dan planete Zemlje 2017: U fokusu ‘ekološka i klimatska’ pismenost

Spread the love
Rental Travel

Širom svijeta, u više od 150 zemalja, danas se obilježava Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, kao podsjetnik da Zemlja i njeni ekosistemi daju život, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda.

Reha Centar

“Međunarodni dan planete Zemlje nam omogućava da podignemo svijest javnosti i ukažemo na izazove u pogledu dobrobiti planete i života koji nam pruža”, navodi se u saopćenju UN-a.

Kako je navedeno, ovogodišnja tema je “Ekološka i klimatska pismenost”.

“Obrazovanje je osnova za napredak. Moramo da osnažimo ljude znanjem i podstaknemo na akciju u odbrani životne sredine”, navodi se u saopćenju UN-a.

U sklopu ovogodišnjih manifestacija obilježavanja Dana planete Zemlje 22. aprila (Earth Day 2017) širom svijeta posebna pažnja bit će posvećena učešću javnosti u odlučivanju o strategijama procjene uticaja, izdavanju integriranih dozvola, problematici razvoja “klimatske pismenosti” i većeg učešća žena u ekološkim naporima (princip rodne ravnopravnosti).

Kao i prethodnih godina, i ove će godine Dan planeta Zemlje biti posvećen jedinstvenim problemima i izazovima sadašnjeg vremena, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak.

– Moramo stvoriti globalno građanstvo koje razumije koncepte klimatskih promjena i svjesno je prijetnje bez presedana za naš planet. Mi moramo osnažiti sve ljude znanjem kako inspirirati djelovanje na zaštiti okoliša. Ekološka i klimatska pismenost su pokretač ne samo ekološke politike i poboljšanja okolišnih i klimatskih zakona i politika, ali također i razvoja ekoloških tehnologija i radnih mjesta u zaštiti okoliša, ističu iz međunarodne globalne inicijative koja svake godine organizira obilježavanje tog datuma širom svijeta.

Dan planete Zemlje   kao globalna inicijativa podizanja javne svijesti ima za cilj da inspiriše lokalne zajednice, neprofitna ekoudruženja za zaštitu okoliša, nevladine organizacije, obrazovne ustanove i druge organizacije da različitim ekološkim akcijama upozore javnost na važnost očuvanja životne sredine.

Obilježavanje u 150 zemalja svijeta

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta.

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivist Gejlord Nelson (Gaylord)   odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izvještavaju.

Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i izabira Denis Hayesa za koordinatora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao “praznik“ postaje veoma uspješan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz to senator Nelson proklamira 1971. treću sedmicu u aprilu kao „Sedmicu Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U sjenci Dana Zemlje 1971. američki Kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Žaneiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

Brojne manifestacija u BiH

Ovogodišnji Dan planete Zemlje bit će obilježen i u Bosni i Hercegovini nizom manifestacija i različitim programskim sadržajima u kojima će sudjelovati predstavnici brojnih institucija, nevladinih organizacija i udruženja, ekološki pokreti te generacije svih uzrasta.

Ove godine Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) i Ambasada SAD-a u BiH prvi put u BiH   organiziraju dodjelu priznanja/nagrade   “BiH Green Awards” 2017.

Namjera uspostavljanja te nagrade je promocija korisnih, inovativnih i kreativnih pristupa očuvanju životne sredine u BiH.

-Želimo pronaći kompanije, gradove/općine, NVO, fondacije i pojedince, koji uspješno promovišu prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati i druge – poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Priznanja/ nagrade će biti dodijeljene u četiri kategorije: grad/općina; za koju su kandidati Bihać, Doboj, Čapljina, Posušje i Šipovo, te kompanija/biznis; organizacije/NVO/fondacije i pojedinci.

Nakon što su pristigle sve nominacije, evaluacijska komisija je u svakoj od kategorija predložila po pet kandidata, te je otvoreno javno glasanje, a glasalo je više od 12 hiljada građana.

Nakon završetka glasanja i proglašenja pobjednika, ambasadorica SAD-a u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack)  na ceremoniji „BiH Green Awards” 2017, koja će ujedno biti i centralna manifestacija obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje u BiH, dodijelit će u subotu na Kozari priznanja/nagrade pobjednicima.

Bike Expo u Zemaljskom muzeju

U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, u saradnji s partnerima Giro di Sarajevo, Ciklo Centar, M-bike shop i Trek Team Sarajevo, će organizirati Bike Expo 2017 “Re:cycle Bicycle” na Dan planete Zemlje.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara