Danas izvlačenje tijela pet poginulih rudara u Raspotočju

Spread the love
Rental Travel

Nakon nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici u kojoj je povrijeđeno 29 rudara, a 5 je izgubilo život, danas se očekuje izvlačenje poginulih rudara.

Reha Centar

Kako je rekao predsjednik Sindikata RMU “Zenica” Mehmed Oruč u jučerašnjoj izjavi za Agenciju Anadalija danas bi na površinu trebala biti izvučena tijela četiri rudara, koja jučer nisu izašla sa svojim kolegama prilikom akcije spasavanja nakon što su više od 20 sati ostali zatrpani u prostorijama rudnika.

“Članovi čete koji su radili na probijanju dijela prostorije kroz koju su se izvukli rudari koji su preživjeli nesreću su u tom dijelu našli i na poginule komorate, dakle tijela su locirana. Sada će se raditi na osiguravanju tog dijela kako bi ljudi koji budu radili na izvlačenju tijela bili sigurni”, rekao je Oruč.

Pripadnici Čete za spasavanje u rudnicima pokušati će danas tokom popodnevnih sati izvući na površinu tijela nastradalih pet rudaraMehmeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača, Fejze Isakovića i Hajrudina Bradarca.

Nastradali rudari jučer nisu izvučeni prilikom akcije spasavanja zatvorenih rudara iz jame, jer sigurnosni uslovi jame Raspotočje nisu dozvoljavali prilaz pronađenim rudarima. Tokom jučerašnje akcije izvlačenja 34 rudara iz jame, njihova tijela nisu mogla da se izvuku, jer se nalaze u opasnim i teško dostupnim prostorima u jami.

U rudniku Raspotočje pripremna je tehnička ekipa rudara prve smjene, koja će pomagati pripadnicima Čete za spasavanje, koji se trenutno nalaze u jami i rade na popravljanju sigurnosnih uslova jame, kako bi se akcija izvlačenja nastradalih rudara nesmetano obavila.

Prema informaciji, koju je agencija FENA dobila od tehničkog tima rudnika Raspotočje, očekuje se da bi izvlačenje pet nastradalih rudara moglo obaviti tokom popodnevnih sati. Do tada bi pripadnici Čete za spasavanje i dio tehničke rudarske ekipe stvorili optimalne sigurnosne uslove za izvlačenje pet poginulih u teškoj rudarskoj nesreći.

Urušavanje materijala u rudniku Raspotočje dogodilo se u četvrtak navečer oko 16.30 nakon što je područje Zenice potresao zemljotres jačine 3,5 stepeni po Richteru.

Porodice rudara sinoć su ispred rudnika čekale vijest o članovima rodbine koji nisu bilo izvučeni u jučerašnjoj akciji spasavanja kada je od 34 rudara njih pet ostalo zarobljeno u tunelima rudnika. Na ulaz u krug rudnika sinoć je postavljena žuta traka, nakon čega su svi prisutni udaljeni iz kruga rudnika.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: