Da li je DF- Željko Komšić satelitska stranka Fahrudina Radončića

Spread the love
Rental Travel

U Federaciji BiH (FBiH), Demokratska fronta-Željko Komšić (DF-Željko Komšić) je  prvobitno predložila kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Zoru Terzić-Šeremet, koju je zamijenio Anto Popović, umirovljenik iz Livna, a tek potom kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Emira Suljagića.

Reha Centar

Komšić  je ranije odbio prijedlog predsjednika HDZ 1990 Martina Raguža da DF podrži kandidaturu Raguža  za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Očekivalo se, da upravo Željko Komšić predloži respektabilnog kandidata iz reda hrvatskog naroda ili da podrži Raguža, imajući u vidu da je osam godina zastupao interese Hrvata u Predsjedništvu BiH, upravo i zbog toga što je sa pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH osnovao DF.

Navodno postoji dogovor Željka Komšića, Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH i Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB), da nakon izbora formiraju vlast u kojoj bi Radončić postao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, jer će u novom četverogodišnjem ciklusu predsjedavajući biti iz reda Bošnjaka. Sve više se u javnosti stvara percepcija da je Željko Komšić i njegov DF postaju politički satelit i politički talac Fahrudina Radončića. Pri tome se ignorira činjenica da novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prema demokratskoj praksi, dolazi iz redova pobjednika izbora, a ne iz minorne političke stranke kao što je Radončićev SBB.

Martin Raguž sa podrškom DF-Željko Komšić bio bi ravnopravni takmac Draganu Čoviću za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Analitičari upozoravaju, da je politički degutantno da se ukupna aktivnost Komšića i DF-a isključivo fokusirala na Suljagića, a nimalo na umirovljenika Popovića  i na taj način je Komšić dao za pravo onima koji tvrde da postoji njegov politički dogovor sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH.

Prema pouzdanim međunarodnim izvorima očekuje se, da će upravo Radončić u završnici kampanje preko svoje infrastrukture podržati kandidaturu Suljagića. Kombinatorike Komšića, Radončića i Čovića da izaberu i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH bi mogao poremetiti Bakir Hadžiomerović, kandidat SDP BiH, ali i postizanje dogovora drugih kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u završnici kampanje, da zajednički podrže jednog kandidata. Također, navedenu kombinatoriku bi mogao “pokvariti“ i sporazum Bakir Izetbegović- Mustafa Cerić i savezništvo stranaka i pojedinaca desnog centra.

IFIMES -LJUBLJANA

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: