Cvitak dobitnik nagrade “Mali princ”

Transturist Tuzla

Prema saopštenju Upravnog odbora Društva prijatelja knjige «Mali princ», organizatora međunarodnog dječijeg festivala «Vezeni most», ovogodišnji dobitnik nagrade «Mali princ» za stvaralački doprinos razvoju dječije lietarture u Bosni i Hercegovini je kniževno-poučni časopis za mlade CVITAK.  Časopis Cvitak pokrenuli su 2000. godine književnici Krešimir Šego (glavni urednik) i Miro Petrović (izvršni urednik). Od tada je prošlo 17 godina i objavljeno je 170 brojeva u kojima je na posebno senzibilan način piscima za djecu otvoren prostor i ukazan veliki značaj i dužno poštovanje, a mladim čitateljima prezentirana suvremena dječija literatura najviših estetskih dometa i omogućena svojevrsna edukacija u razvijanju vlastitog talenta.

Reha Centar

Na vijest o nagradi glavna urednica, Ana Šego, izjavila je da „ovo nije prva nagrada koju je Cvitak dobio, ali nam je najdraža, jer smo je dobili od vrsnih poznavatelja „dječje-književnih kretanja“ u Bosni i Hercegovini i na najznačajnijem festivalu dječje književnosti u regiji“.

Nagrada će biti uručena na završnoj večeri ovogodišnjeg festivala „Vezeni most“, koji se održava iduće sedmice od 18. oo 20. oktobra. Tada će biti uručena i glavna festivalska nagrada „Mali princ“ za najbolju dječiju knjigu u regionu. Za to prestižno priznanje, najznačajnije u regiou, nominirane su knjige „Sedam bajki za Male i Velike“, Mirzane Pašić-Kodrić, „Trava puna mrava“, Mehmeda Đedovića (Bosna i Hercegovina), „Baš Pamuk i druge bajke“, Aleksandra Obradovića, “Kako rastu veliki ljudi“, Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše (Crna Gora), „Pošalji mi poruku“, Sanje Pilić, „Gašpar i prijatelji“, Đurđice Stuhlreiter (Hrvatska), „Avram, Bogdan vodu gaze“, Vladislave Vojnović i „Zec iz šešira“, Vesne Vidojević Gajović (Srbija).

– Sve je spremno i za ovogodišnji, 14. Međunarodni dječiji festival «Vezeni most» – rekao nam je predsjednik Organizacionog obora, književnik Zejćir Hasić. – Svečano otvaranje predviđeno je u Domu mladih u Tuzli, u srijedu, 18. oktobra u 12 sati, kada će biti otvorena i izložba ilustracija ovogodišnje gošće-ilustratorice, Sanele Husić-Mustabašić, mlade umjetnice, čiji su prvi koraci u svijetu umjetnosti vezani upravo za naš festival. Ona će sutradan održati i umjetničke radionice sa likovnim talentima škola Tuzlanskog kantona, a festivalski program će biti nastavljen brojnim drugim sadržajima, od kojih su svake godine najljepši susreti pisaca sa mališanima u bibliotekama i školama.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara