Crveni križ Federacije BiH: Mladi vi ste stub i ponos Crvenog križa

Rental Travel

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. augusta i predstavlja inicijativu koja slavi kvalitete mladih i prepoznaje izazove s kojima se današnja omladina suočava.

Reha Centar

Crveni križ Federacije BiH je tim povodom od 9. do 14. augusta organizirao tradicionalni kamp mladih “Čuvari humanosti” na Boračkom jezeru. Gosti kampa su i mladi Crvenog krsta RS, Crvenog krsta/križa Brčko distrikta te predavači iz Crvenog krsta Vojvodine.

Više od 30 mladih iz cijele Federacije razgovarat će o klimatskim promjenama i zdravlju u kriznim situacijama – saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Kroz različite radionice i predavanja mladi volonteri uče o klimatskim promjenama, njihovim posljedicama na okruženje, zdravstvenim rizicima, kao i o prirodnim katastrofama koje su sve učestalije. Također, pažnja je usmjerena i na Eko incijative mladih i zeleniji pristup kroz njihov volonterski rad u Crvenom križu.

Podizanjem svijesti o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama na lokalne zajednice gradimo otpornost i pojedinaca i zajednica kako bi bili pripremljeni u slučaju katastrofa i drugih kriznih situacija – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Međunarodni dan mladih prilika da se izrazi zahvalnost svim mladim volonterima koji svakodnevno rade i koji svojim znanjem, idejama i aktivnostima jačaju volontersku mrežu koja je stub Crvenog križa.

– Mladi vi ste naš ponos, a mi smo vaš vjetar u leđa. Nastavite da radite na sebi, na vašoj svjetlijoj budućnosti, težite ka razumijevanju i poštivanju principa i vrijednosti Crvenog križa kako bi unaprijedili svoj položaj u društvu – poručili su predsjednik i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović i Namik Hodžić.

Ovaj datum će na prigodan način biti obilježen različitim aktivnostima i edukacijama širom Federacije u cilju osnaživanja strukture mladih – saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Fena

Komentari

Komentara