CIK BiH/Danas počinje predizborna kampanja za Opće izbore 2018.

Spread the love
Menprom

Danas počinje predizborna kampanja za Opće izbore 2018. godine i trajat će do 6. oktobra u 7.00 sati ujutro kada nastupa izborna šutnja, saopćila je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH). Opći izbori u BiH bit će održani 7. oktobra.

Reha Centar

Predizborna kampanja je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Ovogodišnji izbori zakazani su za 7. oktobar, a na Centralnom biračkom spisku je 3.352.933 građanina sa pravom glasa, od čega je 3.254.767 prijavljeno za glasanje u BiH, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata, saopćeno je iz CIK-a.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 kantonalnih skupština.

Iz CIK-a navode da je ove godine prijavljeno 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata.

U narednom periodu političkim subjektima zabranjeno je:

1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje

2) vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna!) ravnopravnost

3) postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje

4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini

5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti

6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima

7) lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta

Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

CIK poziva i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona BAM, od čega će oko 4,7 miliona biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

Novum.ba

Komentari

Komentara