CIK BiH će sankcionisati više stotina članova Biračkih odbora

Spread the love
Rental Travel

U Glavnom centru za prebrojavanje glasova u Sarajevu danas je počelo ponovno brojanje glasačkih listića sa 48 biračkih mjesta na kojima nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate zbog pogrešnih podataka Biračkih odbora.

Reha Centar

U Glavnom centru za prebrojavanje glasova u Sarajevu danas je počelo ponovno brojanje glasačkih listića sa 48 biračkih mjesta na kojima nije bilo moguće utvrditi izborne rezulatate zbog pogrešnih podataka Biračkih odbora.

Broj biračkih mjesta sa kojih se glasački listići ponovo prebrojavaju nije konačan.
,,Na biračkim mjestima sa kojih se ponovo broje glasački listići Birački odbori nisu do kraja prebrojali sve listiće, javlja se velika razlika između važećih listića i broja glasova koje su osvojile političke partije, a nisu pravilno upisivani ni pojedinačni glasovi kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlamentarnu skupštinu BiH, Parlament Federacije te kantonalne skupštine”, ističe Ermin Kos, direktor Glavnog centra za prebrojavanje glasova, i navodi primjer:

,,Imamo primjera da su glasački listići na kojem su birači označili samo ime kandidata brojani tako da je upisivan glas tom kandidatu političke partije ali ne i partiji na čijoj je listi.Na kraju se desilo da neki kandidati imaju više glasova nego političke partije koje su ih kandidovale, a to je nemoguće. Ne znamo zbog čega je došlo do takvih grešaka. Možda je u pitanju neiskustvo članova biračkih odbora, umor, a možda su to i namjerne greške.”

Teško je povjerovati da je u pitanju bio umor članova Biračkih odbora, a još manje neiskustvo pogotovo kada se zna da su svi oni prošli obuku, koja je uzgred rečeno, finansirana iz budžetskih para.

,,Ove godine smo se posebno potrudili da obučimo izbornu administraciju, prije svega Opštinske i Gradske izborne komisije i Biračke odbore. Nažalost danas moramo ispravljati njihove greške. Nije im pomogla ni obuka ni video prezentacija koju smo uradili i na kojoj su jasno predstavljene sve faze rada na biračkim mjestima. Taj video članovi Biračkih odbora mogli su koristiti i nakon završene obuke, kod kuće, kako bi utvrdili gradivo.Očito da su oni imali i neke druge obuke”, ističe predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.
U CIK-u dodaju da su sve kritike na njihov račun u vezi prebrojavanja glasova i sporosti procesa neopravdane, te tvrde da rade u skladu sa pravilima i Izbornim zakonom BiH i da nije probijen ni jedan rok koji se odnosi na utvrđivanje i objavljivanje izbornih rezultata. I do sada su radili na isti način, pa se čude otkud ove godine tolike kritike.

,,Pogotovo su nerazumne kritike političkih subjekata čiji su predstavnici bili u Biračkim odborima i napravili ove greške zbog kojih mi sada moramo vršiti ponovno prebrojavanje glasačkih listića da bi utvrdili precizne rezultate izbora”, kaže Mikić.

Za nepravilnosti u prebrojavanju glasova neko će odgovarati, dodaju u CIK-u i napominju da su već predali nekoliko prijava nadležnim tužilaštvima.

Zbog neodgovornog obavljanja posla novčanim kaznama od 300 do hiljadu maraka i četvorogodišnjom zabranom rada u biračkim odborima biće sankcionisano i više stotina članova Biračkih odbora, tvrde u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: