-
Uprava policije MUP TK-a: Pojačane planske aktivnosti povodom 1.Maja - 2 days ago
-
ILO: Obavještenje o javnim pozivima za osposobljavanje – pekar i konobar keteringa - apr 30, 2024
-
Prvomajska čestitka predjsednika Skupštine TK - apr 30, 2024
-
14. Kaleidoskop festival održaće se u Tuzli od 23. do 27. jula - apr 30, 2024
-
Čestitka premijera Halilgića povodom 1. maja Međunarodnog praznika rada - apr 30, 2024
-
Gradonačelnik Lugavić organizovao tradicionalno prvomajsko druženje s djecom na Panonskim jezerima - apr 30, 2024
-
Edukacija i novi terapijski pristupi opredjeljenje su Klinike za očne bolesti - apr 30, 2024
-
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada - apr 30, 2024
-
Javni oglas za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme - apr 30, 2024
-
Počela izgradnja novog mosta Zelenika na Zlači - apr 30, 2024
Četiri iznenađujuće stvari zbog kojih vam smrdi iz usta
Loš zadah nas asocira na nehigijenu ili konzumiranje luka ili češnjaka. Međutim, uzročnici tog neugodnog mirisa mogu biti i neke druge namirnice, pa čak i neke koje koristite misleći kako ćete prikriti smrad iz usta. Otkrijte koje su to namirnice.
Alkohol
U ovom slučaju se ne misli na ‘alkoholni zadah’ jer ste izašli s društvom i popili koju čašicu više. ‘Osim što je loš za mozak i tijelo, loše utječe i na zadah jer sputava proizvodnju sline’, pojašnjava stomatologinja Jessica Emery. Slina je, naime, puna prirodnih enzima koji razgrađuju i ispiru smrdljive bakterije. Stoga jedan gutljaj alkohola previše, može pogoršati zadah.
Žvakaće gume s pepermintom
‘Mnogi posežu ušravo za žvakaćom gumom s okusom peperminta kako bi prikrili loš zadah. No, u tome je više štete nego koristi. Većina ih sadrži šećer koji je hrana za bakterije te ispuštaju štetne spojeve sumpora’, kaže Emery. Ukoliko ste u nedoumici i trebate brzinsko rješenje, birajte onda one proizvode koji ne sadrže šećer. ‘Ne zaboravite da i njima samo trenutno maskirate loš zadah, ali barem nećete izazvati veću štetu’, dodaje stomatologinja.
Meso
Jedete li meso u umjerenim količinama ne treba vas zabrinjavati mogućnost lošeg zadaha. Međutim, unesete li previše proteina u organizam, tada bi mogao nastati problem. Kada vaše tijelo dobije više proteina nego što mu je potrebno, ono ih odmah pretvara u ugljikohidrate kako bi dobilo energiju. Jedan od nusproizvoda tog procesa je amonijak koji može isparavati kroz usta i vaš zadah učiniti nepodnošljivim.
Sušeno voće
Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Emery savjetuje da ukoliko ne možete bez sušenog voća, primjerice za užinu, obavezno ponesete konac za čišćenje zubiju kako biste uklonili vlakna prije nego li se nagomilaju bakterije.
U ovom slučaju se ne misli na ‘alkoholni zadah’ jer ste izašli s društvom i popili koju čašicu više. ‘Osim što je loš za mozak i tijelo, loše utječe i na zadah jer sputava proizvodnju sline’, pojašnjava stomatologinja Jessica Emery. Slina je, naime, puna prirodnih enzima koji razgrađuju i ispiru smrdljive bakterije. Stoga jedan gutljaj alkohola previše, može pogoršati zadah.
Žvakaće gume s pepermintom
‘Mnogi posežu ušravo za žvakaćom gumom s okusom peperminta kako bi prikrili loš zadah. No, u tome je više štete nego koristi. Većina ih sadrži šećer koji je hrana za bakterije te ispuštaju štetne spojeve sumpora’, kaže Emery. Ukoliko ste u nedoumici i trebate brzinsko rješenje, birajte onda one proizvode koji ne sadrže šećer. ‘Ne zaboravite da i njima samo trenutno maskirate loš zadah, ali barem nećete izazvati veću štetu’, dodaje stomatologinja.
Meso
Jedete li meso u umjerenim količinama ne treba vas zabrinjavati mogućnost lošeg zadaha. Međutim, unesete li previše proteina u organizam, tada bi mogao nastati problem. Kada vaše tijelo dobije više proteina nego što mu je potrebno, ono ih odmah pretvara u ugljikohidrate kako bi dobilo energiju. Jedan od nusproizvoda tog procesa je amonijak koji može isparavati kroz usta i vaš zadah učiniti nepodnošljivim.
Sušeno voće
Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Emery savjetuje da ukoliko ne možete bez sušenog voća, primjerice za užinu, obavezno ponesete konac za čišćenje zubiju kako biste uklonili vlakna prije nego li se nagomilaju bakterije.
(net.hr)