Čestitka premjera Halilagića u povodu 21. decembra, Dana rudara

Spread the love
Rental Travel

Javna čestitka

Reha Centar

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u povodu 21. decembra, Dana rudara upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim rudarima upućujem iskrene čestitke u povodu predstojećeg Dana rudara.

Kao malo koji praznik, ovaj u Bosni i Hercegovini svi doživljavaju svojim ili mu barem odaju dužno poštovanje. Zasluga je to upravo rudara koji čuvaju dignitet i tradiciju ove teške i časne profesije.

I danas je nažalost rudarski posao „hljeb sedam kora“, uslovi rada nisu na zavidnom nivou, ali to je posao koji Bosni i Hercegovini posredno daje enegetsku stabilnost i neovisnost.

Posebno u Tuzlanskom kantonu toga smo posebno svjesni. Osim crnog zlata, ovdje se crpi i ono bijelo koje život znači, so. Rudarstvo je vijekovima najvažnija privredna grana našeg kraja, a prava za koja ste se u Husinskoj buni, prije skoro stotinu godina, izborili, obavezuju nas i danas da se komoratima obezbijede bolji uslovi radu, što je preduslov za njihovu veću produktivnost.

Nažalost, danas se na rudnike iz kojih se vadi ugalj ne gleda blagonaklono. Svjesni smo i mi zagađenja, ali energijska stabilnost, nezavisnost, te toplotna energija još uvijek su nam potrebni dok ne dođemo na nivo da potencijali „zelene energije“ budu u toj mjeri iskorištni da nam osiguraju drugi oblik stabilnosti. Stoga gledajući u budućnost, ubijeđen sam da će sve nadležne strukture u narednom periodu uložiti više sredstava u modernizaciju rudnika, olakšati posao rudarima, te povećati stepen iskorištenosti uglja u termoelektranama, te time doprinijeti da ovi naši prirodni resursi budu barem malo „zeleniji“.

U tom svjetlu, uz čestitke u povodu predstojećeg praznika, svim rudarima upućujem i želje za puno uspjeha i dobro zdravlje u narednom periodu, uz rudarski pozdrav

SRETNO.“

aktuelno.ba

Komentari

Komentara